Sociale recherche vindt bijna twee ton aan fraude

Zwolle –  De Sociale Recherche van de gemeente Zwolle heeft onlangs € 177.080,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Van negen personen is de uitkering stopgezet omdat zij niet de juiste woonsituatie hadden doorgegeven. Bestandskoppeling bracht aan het licht dat verschillende personen naast hun uitkering werkzaamheden en inkomsten genoten. Zij fraudeerden voor in totaal € 14.500-. Zes mensen verzwegen hun detentie en moeten daarom ruim € 1.800,- terugbetalen. Nog eens vijf mensen mogen binnenkort voor de rechter verschijnen omdat zij voor meer dan € 6.000,- hebben gefraudeerd. Een grootschalig onderzoek naar steunfraude door handel is nog in volle gang.  

Door onderzoek van de Sociale Recherche vielen verschillende fraudeurs door de mand. Zo bleken twee vrouwen sinds begin 2000 een gezamenlijke huishouding te voeren terwijl zij dit verzwegen hadden voor de sociale dienst. De ene vrouw (67) ontving een bijstandsuitkering, terwijl de andere vrouw (60) een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV kreeg. De verstrekte bijstand van ruim € 59.500,- wordt van beide vrouwen teruggevorderd. Daarnaast is er proces-verbaal opgemaakt.

Ook uit een ander onderzoek bleek dat een stel onterecht twee uitkeringen ontving. De vrouw (28) kreeg bijstand in de periode dat haar man in detentie zat. Toen de man (32) eenmaal vrij kwam, vroeg hij een WW-uitkering bij UWV aan. Zijn vrouw verzuimde dit te melden bij de sociale dienst. De man op zijn beurt pleegde fraude door bewust een ander woonadres op te geven. Ook werkte hij als zelfstandig glazenwasser. De inkomsten die hij hiermee verdiende, meldde hij niet bij UWV. Beide personen zijn onlangs aangehouden en hebben een proces-verbaal gekregen. Een bedrag van bijna € 54.000,- moeten zij terugbetalen. De bijstandsuitkering, die vanaf april 2005 liep, is stopgezet.

Een vrouw die al jarenlang een uitkering van de gemeente Zwolle ontving, bleek in 2007 zes maanden te hebben samengewoond met een man die een volledige baan had. Bovendien bleek dat de vrouw zelf al een jaar zwart werkte bij een discotheek. Bij een eerder afgelegd huisbezoek had de vrouw tegenover de Sociale Recherche ontkend samen te wonen en zwart te werken. Onderzoek bracht iets anders boven water. De vrouw moet ruim € 10.000,- terugbetalen. Er is proces-verbaal opgemaakt.  

Ook een Zwollenaar (48) bleek zwart te werken. Van januari 2007 tot maart 2008 handelde de man in de auto´s. Samen met zijn vrouw (38) ontving hij daar bovenop een bijstandsuitkering. Omdat het echtpaar de inkomsten niet had gemeld bij de sociale dienst, is tegen het stel proces-verbaal opgemaakt. Een bedrag van ruim € 18.100,- wordt teruggevorderd.

Een vijfde onderzoek wees uit dat een Zwollenaar (35) in 2007 verzwegen had vijf maanden via een uitzendbureau te werken. De man ontving daardoor ten onrechte bijna € 6.500,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De Sociale Recherche onderzoekt momenteel of verschillende personen in Zwolle zich schuldig maken aan uitkeringsfraude omdat zij handelen in oud ijzer. In dit onderzoek werkt de gemeente samen met de politie IJsselland, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Sociale Recherches van de regio´s Twente en Deventer. Het onderzoek is nog in volle gang.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Goeie zaak, dat de misbruikers van ons geld aangepakt worden!

  Hier in Nederland is het bijzonder goed geregeld voor mensen die het minder goed vergaat! Altijd jammer dat er ook mensen zijn die daar misbruik van maken. >:(


  ⚠️ Meld

 2. Zolang er jaarlijks nog voor miljarden euro’s aan belastinggeld ontdoken of ontweken wordt -maak ik me niet druk over die paar roestige stuivers -die de Social Recherche weet op te sporen. De kleintjes in het kwaad worden gevangen -en de echte criminelen -beter bekend onder de naam “WITTEBOORDEN TUIG” blijft veelal buiten schot.


  ⚠️ Meld

 3. Sociale recherche doet goed waarvoor ze aangenomen zijn. Misbruik van de sociale kant van de gemeente moet je hard aanpakken idd. Hoor dat de sociale recherche bij andere instanties ook goed aan de weg timmert. Zoals bij de sociale verzerkeringsbank (kinderbijslag etc.). Maar je hebt zeker gelijk Sluuziger met je OOK “aanpakken van de witte boorden-criminaliteit”!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.