Gerda Moraal - Foto: Frank Muller
Gerda Moraal
Foto: Frank Muller

Verpleegkundige Penitentiaire Inrichting Zwolle te zien in reizende fototentoonstelling

Zwolle – Gerda Moraal werkt als verpleegkundige op een speciale afdeling in de gevangenis in Zwolle en is gelukkig met haar werk.

Werken als verpleegkundige bij Justitie is een bijzondere tak van sport. Gerda behandelt zwaar verslaafde arrestanten. Haar Happy Moment is wanneer een gedetineerde na de detox zegt dat hij intens blij is weer normaal te kunnen denken.

Een mooi geluid over werkgeluk in de zorg, stelt uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse. In opdracht van HappyNurse heeft zorgfotograaf Frank Muller het geluksmoment van Gerda vastgelegd. De fototentoonstelling waar Gerda deel van uitmaakt, zal gaan rondreizen van zorginstelling naar zorginstelling door heel Nederland. Onbekend is nog of de foto’s ook in de regio Zwolle te zien zullen zijn.

Gerda vertelt over haar werk: “Wij hebben hier in Zwolle een afdeling waar we vier zwaar aan GHB of andere middelen verslaafde arrestanten kunnen opnemen. Wij starten zodra ze binnenkomen de detox op. Ons team bestaat uit verpleegkundigen, een arts en een psychiater. Er is 24/7 iemand van de verpleegkundigen aanwezig om het detoxen te begeleiden en de gedetineerde te monitoren.”

Ze vervolgt: “In heel Nederland zijn maar acht bedden beschikbaar voor deze gedetineerde patiënten. Ze zijn er bij opname vaak heel slecht aan toe. Het duurt even voordat zo’n detox effect heeft. Als er weer wat rust is dan gaan we ook met ze in gesprek.”

Het team van Gerda ziet na verloop van tijd de gedetineerden weer gezond vertrekken, dat is een wereld van verschil met hoe ze binnenkwamen. “Mijn Happy Moment is wanneer een gedetineerde bij het einde van de detox tegen mij zegt dat hij intens blij is weer normaal te kunnen denken en weer rust te hebben gevonden”, aldus Gerda.

HappyNurse etaleert op een bijzondere manier het werkgeluk in de zorg met een mooie fotoserie, die rond zal gaan reizen van zorginstelling naar zorginstelling door heel Nederland. De uitzend- en thuiszorgorganisatie heeft verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland opgeroepen om hun persoonlijke geluksmomenten in de zorg te delen.

Uit deze inzendingen zijn twaalf zorgprofessionals uit verschillende regio’s in Nederland gekozen voor een fotoshoot met fotograaf Frank Muller. Muller was voorheen werkzaam als verpleegkundige en is nu gespecialiseerd in zorgfotografie. De foto’s zijn ook gebundeld in de negende editie van de agenda voor verpleegkundigen Nurse Notebook 2020, uitgegeven door HappyNurse zelf.

Artikel delen: