D66 Zwolle goed opdrachtgeverschap voor kunst in de openbare ruimte

D66 Zwolle goed opdrachtgeverschap voor kunst in de openbare ruimte

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft in 2019 twee opdrachten gegeven die tot een kunstwerk in de openbare ruimte moeten leiden. In beide gevallen bleek de beschikbare tijd én de bekendmaking aan de krappe kant. D66 Zwolle vindt goed opdrachtgeverschap van de gemeente belangrijk en stelt daarom vragen over hoe de gemeente invulling geeft aan deze rol.

Van de twee opdrachten die de gemeente in 2019 gaf, was één het zichtbaar maken van artikel 1 van de grondwet. Dit werk is inmiddels in het Stadskantoor geplaatst. De tweede vraag was om een beeld van De Wilde Deerne te ontwerpen. Bij deze opdracht is de gemeente partner van de Zwolse Stadsproductie. “In het coalitieakkoord staat dat kunst in de openbare ruimte wordt bevorderd. Om dit goed te kunnen doen, moet de procedure tijd en ruimte bieden. Zo kunnen professionele kunstenaars hun inschrijving zorgvuldig voorbereiden.” aldus raadslid Mark Oldengarm.

D66 verwacht een betrokkenen professionele rol van de gemeente. De signalen over het gebrekkige proces maken dat de partij het opdrachtgeverschap van de gemeente onder de loep wil nemen.

Artikel delen: