Biobased bouw met hout in Orvelte, Drenthe - Foto: DAAD Architecten
Biobased bouw met hout in Orvelte, Drenthe
Foto: DAAD Architecten

Themamiddag biobased bouwen bij ArtEZ Zwolle

Zwolle – Ruim honderd studenten van verschillende hogescholen en opleidingen stonden samen met vier sprekers stil bij het thema ‘biobased bouwen’. Dit gebeurde woensdag in ArtEZ Zwolle, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Andere deelnemers waren ArtEZ IN_architecture Zwolle, DAAD Architecten en N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie). Kenmerk van biobased bouwen is dat organische materialen zoals hout worden toegepast. De vraag werd gesteld waarom we nog niet allemaal biobased bouwen.

Tijdens de themamiddag kwamen er verschillende onderwerpen aan bod. Zo was Peter Kuindersma van TNO aanwezig, die circulair bouwen en biobased materialen in perspectief plaatste. Jean Frantzen van DGMR legde de focus op circulariteit, biobased materiaal en gezondheid.

Een belangrijke boodschap voor de aanwezige studenten kwam van Eric de Leeuw, hoofd ArtEZ Bachelor/AD Interieurarchitectuur Zwolle, die meent dat biobased circulair bouwen geen doel op zich moet zijn, maar een vanzelfsprekendheid.

Grondstoffen worden schaars, daarom heeft de Nederlandse regering de ambitie uitgesproken om in 2050 volledig circulair te zijn. Circulair zijn kan door het hergebruiken van materiaal (technische kringloop), maar ook door gebruik te maken van materiaal dat weer onderdeel van een biologische kringloop kan worden. Grondstoffen blijven in het systeem zonder te verworden tot afval.

De drie organiserende partijen wilden met deze middag aan de studenten laten zien welke kansen biobased bouwen biedt en hoe dit de nieuwe manier van ontwerpen en bouwen kan zijn. Het bouwen met hernieuwbare en natuurlijke materialen heeft als voordeel dat CO2 opgeslagen blijft in de materialen. En het resulteert in een gezonde woonomgeving.

De Week van de Circulaire Economie is dé landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. Goede voorbeelden krijgen een podium, professionals vanuit bedrijven en overheden ontmoeten elkaar en startende ondernemers krijgen concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.

Foto's 2
Biobased bouw met hout in Orvelte, Drenthe - Foto: DAAD Architecten
Biobased bouw met hout in Orvelte, Drenthe
Foto: DAAD Architecten
Artikel delen: