Aan de Stadsmuur - Foto: Wouter Steenbergen
Aan de Stadsmuur
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Veel zon

Zwolle – Vrijdag lijkt het een beetje lente. ‘s Morgens vroeg nog niet, want de dag begint mogelijk met een mistbank en/of bewolking. En de temperatuur is slechts een paar graden boven nul. Het plan is dat zowel wolken als mist snel verdwijnen en dat Zwolle een dag met veel zon cadeau krijgt.

De wind speelt het spel mee, middels een ingetogen windkracht 2 à 3, uit het zuidoosten. De temperatuur in de middag is 8 graden. Dat klinkt niet warm, maar op het juiste plekje in de stad, uit de wind en in de zon, lukt het wellicht om te fantaseren dat dit een lentedag is. Terug naar de realiteit.

Die is dat de zon om 17.25 uur ondergaat. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe. Dit is het eerste teken van de op handen zijnde weersverslechtering in het weekend.

Zaterdag is er veel bewolking met in de middag een groeiende kans op wat lichte regen. Grootschalige nattigheid wordt niet berekend. Het is zacht zaterdagmiddag: 10 graden. De wind draait ‘s morgens van zuid naar zuidwest en komt tot kracht 3, een matige wind. In de loop van de avond neemt de wind tijdelijk af, de spreekwoordelijke stilte voor de storm.

Een lagedrukgebied bij IJsland drijft een andere krachtige Atlantische stormdepressie richting Schotland. Die heeft de naam Ciara gekregen van het Britse Met Office. Ciara heeft een woest windveld bij zich, dat zich onder meer uit zal strekken over de Noordzee. Daar komt een zuidwesterstorm te staan. Zondag wordt de wind in onze omgeving voelbaar.

De huidige berekening voor Zwolle is windkracht 6 uit het zuidwesten. De meeste wind zondagmiddag en in het begin van de avond. Bovendien kunnen zeer zware windstoten van ruim 100 km/u voorkomen, die schade kunnen aanrichten. Ook gaat het hard regenen. Tijdens dit geweld is het zo’n 11 graden.

Artikel delen: