Zwolse raad wil bloemenlint op platteland - Foto: Stockfoto
Foto: Stockfoto

Zwolse raad wil bloemenlint op platteland

Zwolle – De Zwolse raad stemt aanstaande maandag 10 februari over de motie ‘Zet Zwolle in Bloei!’. Diverse partijen willen hiermee het Zwolse buitengebied een kleurrijk voorjaar geven en de terugloop van biodiversiteit in het buitengebied onder de aandacht brengen. Door akkerranden in te zaaien met een bloemenmix is er meer voedsel voor wilde bijen en prachtige vlinders.

Het idee voor de motie ontstond na een werkbezoek van fractievoorzitters Sylvana Rikkert (GroenLinks) en Jan Nabers (CDA) aan Zwolse agrariërs. Inmiddels dienen ook Swollwacht, D66, PvdA, VVD, ChristenUnie en de SP de motie mee in. Deze partijen vragen het college van B&W samenwerking met andere overheden en partners te zoeken. Met als doel om meerdere jaren bloemenzaad aan deelnemende boeren te verstrekken. Voorwaarde voor deelname is wel dat er op de deelnemende akkers niet met glyfosaat gespoten wordt. Wilde bijen en insecten zijn zeer gevoelig voor deze stoffen.

Het Wereld Natuur Fonds luidde vorige week de noodklok: sinds 1992 is de biodiversiteit in Nederland met maar liefst 50 procent afgenomen. Dit is vooral het geval in landbouw- en heidegebieden. Het fonds roept op tot samenwerking met boeren om deze zorgwekkende trend te keren.

Jan Nabers: ”In ons prachtige buitengebied wonen veel agrariërs waarvoor een bijdrage aan biodiversiteit logisch is. Met deze motie ondersteunen we hun inzet en hopen dat mensen die normaal niet regelmatig in het buitengebied komen, daar nu wel voor kiezen.”

Sylvana Rikkert: “deze motie maakt het laagdrempelig voor boeren meer te doen voor biodiversiteit. Ondanks de stevige taal van enkelen in het stikstofdebat, zijn de meeste boeren bereid constructief hun aandeel te leveren. Landbouwers zijn afhankelijk van wilde bijen voor de bevruchting van hun gewassen. Met een open en eerlijke samenwerking kunnen we het tij nog keren.”

In de Twenterand bestaat al een vergelijkbaar bloemrijk initiatief. Daaraan nemen inmiddels ruim dertig boeren deel. LTO Noord coördineert deze actie en zou dat in Zwolle ook kunnen doen.

Artikel delen: