Honderden fietsen wachten in Zwolle vooral op hun eigenaresse - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Honderden fietsen wachten in Zwolle vooral op hun eigenaresse

Zwolle – Sinds begin dit jaar zijn zo’n 600 Zwollenaren hun fiets kwijt. Dat kan worden afgeleid uit cijfers op de website verlorenofgevonden.nl. Die staat stampvol fietsen die in Zwolle zonder eigenaar zijn aangetroffen.

Het gaat niet alleen om fietswrakken, maar ook om fout gestalde of op hinderlijke wijze achtergelaten fietsen, die door de gemeente Zwolle of de politie in beslag zijn genomen. Honderden fietsen zijn na vele weken nog steeds niet opgehaald uit het depot.

In Zwolle verwijdert de AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) fout gestalde fietsen en zet ze in een depot aan de Derk Buismanstraat. Verwijderingen vinden met name plaats in de omgeving van het NS-station en ook op de Grote Markt, aldus AFAC.

Behalve het merk van de fiets, framenummer en locatie waar hij is aangetroffen, wordt tevens een foto getoond. Dat maakt de site verlorenofgevonden.nl voor de fietsenliefhebber een waar walhalla.

Wie denkt dat er alleen aftandse wrakken op staan, heeft het mis. Toegegeven, sommige tweewielers hebben duidelijk betere tijden gekend. Of ze missen cruciale onderdelen, zoals een zadel. Maar te oordelen naar de foto’s van AFAC zijn de meeste in redelijke toestand. Een flink aantal lijkt in prima conditie.

Laatstgenoemde categorie betreft vaak fietsen die pas kort geleden bij AFAC terecht zijn gekomen. Je mag aannemen dat de eigenaar gewoon nog geen tijd heeft gehad om zijn of haar fiets op te halen.

Curieus is de oververtegenwoordiging van damesfietsen in het depot. Van de 594 fietsen die sinds 1 januari staan te wachten op hun baasje, betreft het 443 damesfietsen en slechts 151 herenfietsen.

Het is verleidelijk om vanuit allerlei vooroordelen te gemakkelijke conclusies te trekken. Vrouwen die hun eigen fiets niet herkennen en hem daardoor niet terug kunnen vinden? Mannen die zo gehecht zijn aan hun stalen ros dat ze hem nauwelijks op straat durven neer te zetten? Het zijn speculaties waaraan wij ons niet wagen.

Artikel delen: