Menno van Coehoornsingel - Foto: Wouter Steenbergen
Menno van Coehoornsingel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zaterdag overwegend droog, zondag regen en zware windstoten

Zwolle – Zaterdag is het bewolkt in Zwolle en het blijft droog, op een enkel spatje na. De zon moet het hebben van geluksmomenten. Mocht zo’n moment langer uitvallen, dan is dat dubbel mazzel. De temperatuur stijgt boven de 10 graden, wat je zacht mag noemen voor de tijd van het jaar.

Jammer van die bries, die geleidelijk sterker wordt. ’s Morgens trappen we al af met windkracht 4, een matige wind, later op de avond is die aangezwollen tot kracht 5, een vrij krachtige wind. Vanaf zaterdagavond voegen zich daar hinderlijke windvlagen bij tot 70 kilometer per uur. En de kans op regen neemt ’s avonds toe.

De nacht naar zondag verloopt winderig en het wordt nat. Dat gebeurt met dank aan stormdepressie Dennis, die net als Ciara met zijn kern richting Schotland trekt. Stormkracht 9 wordt in Nederland vermoedelijk alleen in het westelijke deel van het Waddengebied bereikt. Dennis lijkt in onze omgeving dus minder sterk te worden dan Ciara vorig weekend.

Vanaf de vroege ochtend staat er windkracht 5 tot 6 uit het zuidwesten in de regio Zwolle. Dat is een gemiddelde windsnelheid tot 50 kilometer per uur. Maar het zijn zondag de windstoten die het hem doen.

Terwijl het zo nou en dan stevig doorregent en de temperatuur oploopt naar ongeveer 13 graden, treden zware rukwinden op. Die kunnen te veel zijn voor boomtakken die vorige zondag nog net zijn blijven hangen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere objecten die de wind van vorig weekend nog net wisten te trotseren.

De hardste windstoten tot ongeveer 90 kilometer per uur kunnen zondag losgaan tijdens de passage van een actief koufront. Dat wordt in de middag verwacht boven Zwolle, met kans op felle buien. En hevige rukwinden.

Aan het eind van zondagmiddag gaan de scherpste kantjes van de wind af. In de avond kunnen nog wel flinke buien boven de stad verschijnen. Over de hele dag gemeten wordt met 10 tot 20 liter regen per vierkante meter gerekend.

In de nacht naar maandag een iets luwende wind, maar een zuidwestenwind met windkracht 4 à 5 blijft present. De rust is nog niet teruggekeerd. Een vlagerige wind schiet ook maandag overdag door de straten. De ochtendspits zal waarschijnlijk wel droog verlopen en met opklaringen. De middagtemperatuur gaat terug naar ongeveer 10 graden.

Na maandag langzaam afnemende wind en minder zacht. Er is kans op buien met tussendoor zon.

Artikel delen: