IJssel - Foto: Wouter Steenbergen
IJssel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon in de ochtend, later meer bewolking

Zwolle – Vrijdag begint koud in Zwolle, een graad of 3 boven nul. In de ochtend is er zon, maar strakblauw is de hemel waarschijnlijk niet, vanwege de wolken. Terwijl het kwik in de middag stijgt naar 11 graden, komt er vanuit het westen bewolking bij.

In de loop van de middag is het gebeurd met de zon. Een paar druppels regen zijn zelfs niet uit te sluiten. De wind blaast een onverdroten partijtje mee. Windkracht 4 uit het zuidwesten, je zou haast gewend raken aan deze stevige bries, die we al dagen hebben. Een langzaam verder toenemende wind in de middag en avond.

Zaterdagochtend resulteert die toename in een vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 5. Tegen de middag tikt hij vermoedelijk kracht 6 aan. In de tweede helft van de middag weer iets afnemend.

Zitten de gevreesde windstoten zaterdag nog in de weersverwachting, met het oog op de carnavalsoptocht? Ja, nog steeds zijn windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur mogelijk. Die verwachting staat al een week. Klein is de kans dat die nog wordt afgezwakt.

De maximumtemperatuur is zaterdag 11 graden. Zeer zacht, maar door de wind wordt dat gevoel nogal tenietgedaan. En de regen die af en toe valt, helpt ook niet mee. Kans daarop is er de hele dag, maar het meeste lijkt nu voor de avond weggelegd. Dus toch een lichtpunt in het verschiet voor de optocht.

Zondag wordt kleddernat. Het begint ’s morgens te regenen en dat gaat door tot het begin van de avond. Overdag een droog moment vinden zal een opgave worden. Zondagavond verdwijnt de neerslag eindelijk.

De temperatuur op zondag is een fractie naar beneden bijgesteld: 10 graden, wat toch nog zacht is. Dit bij minder wind, kracht 3 tot 4.

Artikel delen: