Sassenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Sassenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zaterdag winderig, zondag erg nat

Zwolle – Zaterdag staat er een stevige bries. ‘s Morgens heeft Sassendonk meteen al een matige tot vrij krachtige wind te pakken, kracht 4 tot 5, uit het zuidwesten. De wind wil dit jaar meedoen aan carnaval, dat is wel duidelijk.

Rond het middaguur wordt hij extra enthousiast: windkracht 5 tot 6. Dat is ook ongeveer de tijd dat de carnavalsoptocht van start gaat. Windstoten tot 70 kilometer per uur zijn in de regio Zwolle mogelijk, wat ongetwijfeld een punt van aandacht is voor de organisatie van de optocht.

In de avond worden de windvlagen minder krachtig. Maar een windkracht 4 tot 5 blijft ook dan tegen je carnavals-outfit aan blazen.

Het is zaterdag bewolkt met kans op een beetje lichte regen of motregen. Aan het eind van de middag regent het even steviger door, bij de passage van een lijn met buien. Het wordt 11 graden. Elf, een temperatuur met een symbolische waarde op deze feestdag. Door de wind voelt het trouwens wel beduidend frisser aan.

Zondag wordt in de wolken de regentap wijd opengezet. Dat gebeurt al vroeg op de morgen en gaat door tot het begin van de avond. Een regenhoeveelheid van minstens 10 liter per vierkante meter wordt verwacht, misschien aanzienlijk meer. De maximumtemperatuur is 10 graden.

De wind op zondag is een verhaal apart. Een aantal weermodellen berekent een matige wind uit richtingen rond west, maar sommige schieten in de middag behoorlijk uit hun slof: tijdelijk windkracht 5 tot zelfs 7. Mocht de wind je carnavalssteek zondagmiddag meenemen: wij hebben gewaarschuwd!

Na zondag blijft het wisselvallig en na maandag wordt het minder zacht. Maar een verlate winterinval staat niet in de weerkaarten.

Artikel delen: