Almelose Kanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Rustige start, later regen en toenemende wind

Zwolle – Maandagochtend vroeg is het bewolkt. En fris, zo’n 3 graden. Het is ook nog rustig en droog in Zwolle. Dat verandert in de loop van de ochtend. Een beetje lichte regen of motregen is in aantocht en de zuidenwind komt langzaam op gang, net als veel bewoners van de stad.

Na het middaguur is er een grote kans op meer carnavalsregen. Met name vanaf de tweede helft van de middag valt er mogelijk een flinke slok. Maar niet zo veel als zondag. Toen tapte het weerstation van Weblog Zwolle in Stadshagen 22 millimeter af en het weerstation in het centrum 24 millimeter.

Dat zijn ruim twee volle emmers per vierkante meter. Ook de wind ging zondag forser tekeer dan op zaterdag. Ons weerstation in Stadshagen incasseerde tussen de huizen een windvlaag van ruim 50 kilometer per uur.

De windmeter van KNMI-weerstation Heino registreerde zondagmiddag diverse malen windstoten tegen de 80 kilometer per uur. Dat is vergelijkbaar met de windstoten die Ciara hier twee weken geleden veroorzaakte.

Maandag komt de temperatuur uiteindelijk uit op 10 graden. De wind is aan het eind van middag en ’s avonds weer als vanouds op sterkte, met windkracht 4 à 5 uit het zuidwesten. Maandagavond is er kans op buien.

Dinsdag begint met een kwikstand van 6 graden en daar komt weinig bij overdag. Dat geldt ook voor de neerslag. De zon laat zich zien en het is meest droog tot de avond, wanneer een zone met buien nadert. In de nacht naar woensdag blijft er kans op een bui, wellicht met een vlokje natte sneeuw.

Woensdag geschiedt de aanvoer van wolken vanuit het noordwesten en ook de wind op de grond draait naar die waterkoude richting. We starten met zo’n +2 graden Celsius op de thermometer, wat niet veel is. Buien met kans op natte sneeuw worden door diverse weermodellen berekend. Zien we misschien toch nog wat sneeuwvlokjes in deze laatste week van de meteorologische winter.

De rest van de week heeft wisselvalligheid in de aanbieding. De maximumtemperatuur is ongeveer 6 graden. Dat is normaal voor eind februari, maar wel kouder dan we de laatste tijd gewend zijn.

Artikel delen: