Ontwerp voor vernieuwd Stinspark Zwolle

Maquette ontwerp Stinspark
Foto: Strootman Landschapsarchitecten

Zwolle – Toen de stad Zwolle aan het einde van de 13e eeuw een gracht wilde graven op het grondgebied van kasteel Voorst, ontstond er een hoog oplopend conflict.

De kasteelheer liet daarbij het leven en het grootste kasteel van Overijssel werd met de grond gelijk gemaakt. Het is nooit meer opgebouwd. Sindsdien herinnert slechts een flauwe heuvel aan de indrukwekkende geschiedenis van deze plek.

De open plek die achterbleef werd opgenomen door de stad Zwolle en is nu een buurtpark in de wijk Westenholte.

Het fantastische verhaal over roofridders en zwaarden is alleen nog af te leiden uit de naam van deze plek: het Stinspark. De Wijkvereniging Westenholte, Voorst en Frankhuis vond dat deze plek meer verdiende dan slechts een informatiebordje en heeft daarom Strootman Landschapsarchitecten gevraagd om samen met kunstenaar Paul de Kort de kansen van deze bijzondere plek te verzilveren.

Het ontwerp voor het vernieuwde Stinspark is opgebouwd uit schillen die de oorspronkelijke burcht omhullen. De eerste schil is een ronde buitengracht die deels verbreed en gestroomlijnd wordt. De tweede is een dicht beplante strook in de vorm van een heemtuin, die buiten enkele strategische doorzichten de burcht aan het zicht onttrekt.

Hierbinnen lag vroeger de brede gracht, die nu deels wordt uitgegraven tot een ha-ha die de weidedieren uit de heemtuin houdt. Dit is de derde schil. Nog verder naar binnen komt een verhoogd eiland met daarop een verwijzing naar de vroegere burcht. Met zwarte composietpalen ontstaat een expressieve toren die iedereen uitnodigt om hem te beklimmen.

Het oorspronkelijke, complexe patroon van smalle concentrische grachten uit de middeleeuwen wordt in het voorjaar geaccentueerd met verschillende soorten stinzenplanten. Zij onthullen het grachtenpatroon.

Zo krijgt deze historische plek weer betekenis. Het ontwerp krijgt vorm in nauwe samenspraak met mensen van wijkvereniging, gemeente en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en biedt ruimte voor spel, sport, theater, vertier, verblijf en ontmoeting voor jong en oud. Het Stinspark is in zijn nieuwe gedaante niet alleen een aanwinst voor de wijk Westenholte, maar voor de hele stad.

De verwachting is dat na verdere uitwerking van het ontwerp, in 2022 de eerste schep de grond in kan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)