ROVA neemt eerste elektrische zijlader officieel in gebruik - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

ROVA neemt eerste elektrische zijlader officieel in gebruik

Zwolle – Woensdag presenteerde ROVA met trots haar eerste 100% elektrische zijlader die wordt gebruikt in de inzameling in Zwolle.

De Zwolse wethouder William Dogger had de eer een dieselzijlader om te ruilen voor deze unieke elektrische zijlader. Uniek, want het is namelijk de eerste volledig elektrische wagen voor de inzameling van afval en grondstoffen in Nederland. Zowel de vrachtwagen zelf als de opbouw voor het legen van containers worden elektrisch aangedreven. Eén van de mooie eigenschappen van deze elektrische wagen is dat geen schadelijke stoffen vrijkomen en dat de inzameling geluidsarm kan worden uitgevoerd.

Voor ROVA is deze eerste elektrische zijlader een belangrijk voertuig. “ROVA vindt het belangrijk om vanaf de start van elektrisch inzamelen mee te doen. Natuurlijke grondstoffen worden steeds schaarser, we mogen daarom niet in het huidige tempo doorgaan met het verspillen van deze grondstoffen. Het inzetten van duurzame voertuigen, zoals deze elektrische zijlader, is onderdeel van deze verduurzaming. Naast deze elektrische zijlader gebruiken we al andere elektrische voertuigen, en elektrisch gereedschap bij de uitvoering. Een voorbeeld daarvan is een 100% elektrisch veegwagen. “Voor ROVA is het voorwaarde dat voertuigen met ’alternatieve’ brandstof niet onder mogen doen voor de conventionele brandstoffen”, vertelt Marco van Lente, directeur financiën en middelen van ROVA.

ROVA wil graag dat inwoners zo goed mogelijk van de buitenruimte kunnen genieten. Doordat de vrachtwagen geen schadelijke stoffen uitstoot en dat de inzameling geluidsarm kan worden uitgevoerd, draagt deze zijlader daar zeker aan bij.

De zijlader wordt ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen in woonwijken in Zwolle. Het terrein van ROVA in Zwolle is voorzien van een snel-laad-station van VDL, waarmee de zijlader binnen een half uur kan worden bijgeladen. Hierdoor kan de wagen een hele dag worden ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen.

William Dogger geeft aan: “De gemeente juicht het van harte toe dat ROVA, als partner van de gemeente, actief inzet op het verduurzamen van het wagenpark. Het past bij onze doelen om de stad en ook alle vervoer binnen Zwolle zo duurzaam mogelijk te maken.”

De bouw van de elektrische zijlader is onderdeel van een zogenaamd proeftuinproject. Naast ROVA maken VDL, als leverancier van de vrachtwagen, en inzamelaars HVC, gemeente Rotterdam, Cure en onderzoeksinstituut TNO deel uit van dit project. TNO gebruikt de ervaring en kennis van deze koplopers om een plan te maken. Dit plan kunnen andere inzamelaars van afval gebruiken hun bedrijfsvoering te verduurzamen met de inzet van elektrische voertuigen. Naast de vier koplopers draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij aan de financiering.

Foto's 4
ROVA neemt eerste elektrische zijlader officieel in gebruik - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
ROVA neemt eerste elektrische zijlader officieel in gebruik - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
ROVA neemt eerste elektrische zijlader officieel in gebruik - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: