Uittreksel het duurst in Zwolle

Zwolle – Een uitreksel uit de gemeentelijke basisadministratie is een officiële verklaring waarbij je bewijst dat je bij de gemeente staat ingeschreven. In Zwolle, de duurste gemeente, kost zo’n papiertje € 14,45. Dat is bijna twee keer zo veel als gemiddeld: € 7,71. Op Vlieland is dit document gratis.

De uitreksels vallen samen met onder meer paspoorten, rijbewijzen en bouwvergunningen onder één regeling. De gemeenten mogen er niet op verdienen. Paspoorten hebben een maximumprijs. Eén van de mogelijke verklaringen voor de prijsverschillen tussen rijbewijzen, is dat de gemeente kan schuiven met de prijzen van documenten: als ze het ene duurder maken, kan het andere goedkoper.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Rijbewijs
  Prijs van rijbewijs is ook al erg duur in Zwolle, bijna 58 euro! Terwijl het in sommige gemeenten voor onder de 40 euro kan. Zwolle verdiend er dan wel niks aan, maar ergens moet die dure balies en half van betaald worden nietwaar?


  ⚠️ Meld

 2. Te gek voor woorden…….een paspoort is hier ook duurder dan in andere gemeentes, maar ja….je MOET hem in je eigen gemeente halen…. >:(


  ⚠️ Meld

 3. lekker puh

  Uitgegeven op vrijdag 13 juli 2007 om 17:24:42, bijgewerkt om 17:49:55

  (Novum) – Nederlanders kunnen binnenkort een paspoort aanvragen in de gemeente van hun keuze. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Het aanvragen van een reisdocument in een gemeente naar keuze wordt mogelijk door een centrale reisdocumentenadministratie, die online te raadplegen is door gemeenteambtenaren. De nieuwe administratie moet identiteitsfraude tegengaan

  leve de marktwerking, daar staat onze gemeente niet bij te lachen maar wij wel, toch efficienter werken!
  Arjan


  ⚠️ Meld

 4. Hmm, paspoort betaalde ik een paar jaar terug zo’n 37 euro voor. Dacht dat een landelijke prijs was. Rijbewijs 58 euro. Wordt nu ook helemaal uitbesteed, dus het prijsverschil met sommige gemeentes loopt op tot 35 euro, voor hetzelfde stukje plastic.


  ⚠️ Meld

 5. Blauwe vingers van het tellen van het prijsverschil
  Al doet communicatie daar nog zo zijn/haar best: prijs na prijs wordt gewonnen. Het is daar lang niet overal koek en ei heb ik uit betrouwbare informatie.

  Voor een oom kregen wij laatst ineens een aanmaning op legeskosten voor een afschrift uit de pc…10 Euri 60 maar die aanmaningskosten waren 60%! Er worden ook geen herinneringen meer verstruurd. Vreemde zaak, maar ik moet zeggen dat dat sectiehoofd netjes het veranderde beleid eeft uitgelegd.

  Gaat iemand in de gemeenteraad nog vragen waarom Zwolle zo duur moet zijn?


  ⚠️ Meld

 6. zeg Dick dacht je nou werkelijk dat er iemand in de gemeenteraad vragen over gaat stellen waarom hier de rijbewijzen zoveel duurder zijn dan elders .Nee hoor dan kom je in hun vaarwater want hoe meer er bij de gemeente binnenkomt hoe meer die gasten als je eruit liggen aan wachtgeld krijgen en dan niet te vergeten de koffiedames moeten ook betaald worden die hun het bakkie leut voor de neus zetten .Het is allemaal één pot nat daar .


  ⚠️ Meld

 7. Je hebt niet zo heel veel vertrouwen in de integriteit van de gemeenteraad geloof ik Pieter? Of komt het door deze natte en grijze MAANdag? Misschien kijk je er VRIJdag in een blakende zon anders tegen aan :'(


  ⚠️ Meld

 8. nou Dick heb vaak aan het werk geweest bij de gemeentelijke instellingen jaren en heb wel het een en ander vernomen hoe dat ambtelijke apparaat werkt .Vergeleken met wat een gewone man voor zijn kost moet doen en dar hebben de heren een luizebaan en dan wordt in deze gemeente notabene de bewoners ook nog geplukt met hoge tarieven terwijl er nog enkele bestuurders op wachtgeld lopen dat ook nog eens miljoenen per jaar kost .


  ⚠️ Meld

 9. Heb er alle vertrouwen in dat de medewerkers van de gemeente, er voor de inwoners proberen te zijn. Denk ook dat zo’n breed gemeentelijk apparaat nodig is. Maar ik vind het wel vreemd dat Zwolle de duurste is, zou de reden wel eens willen weten. Moeten we dan straks echt naar een andere gemeente om ons paspoort of rijbewijs aan te vragen? Een uitreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (die zo duur was) kan natuurlijk alleen in de plaats zelf. Uit het artikel blijkt trouwens:

  De gemeenten mogen er niet op verdienen.

  .


  ⚠️ Meld

 10. Ik vind dat de prijzen voor leges,paspoorten rijbewijzen en andere soorten legitimatie die via gemeente of overheidsinstanties overal een vastgestelde prijs moeten hebben in nederland daar hebben we als burgerblastingbetalers recht .


  ⚠️ Meld

 11. Volgens mij was dat een tijdje geleden ook het streven. Mochten ze voor de ene dienst wat meer rekenen als voor de ander. Maar er lijkt nu wat scheefgroei ontstaan. Misschien kan een mederwerker van onze mooie gemeente hier wat over zeggen?


  ⚠️ Meld

 12. nou Dick heb jij al ene reactie gehoord dan van onze gemeente bestuurders of wethouders of andere politieke functionaris of liggen de heren met hun riante salarissen in bermuda aan de caribische kust


  ⚠️ Meld

 13. Heb geen reactie gelezen, maar dit is ook een weblog en geen telefoontje/mail of briefrechtstreeks aan hun. Misschien kunnen onze (volks) vertegenwoordigers hier een vraag uit pikken? Maar zoals ik al schreef ben ik dat laatste keer door burgerzaken prima behandeld: netjes terug gebeld nadat ik een briefje had geschreven.


  ⚠️ Meld

 14. nou dick ik heb heel andere ervaringen thuisgekomen met een nieuw paspoort stond er een handtekening van een ander op dus moest weer terug met pasfoto om een nieuwe te maken .Dus dat is toch een grote fout vind ik terwijl ik voordat het paspoort geseald erd een handtekening heb moeten zetten en snap niet dat er dan een andere handtekening in mijn paspoort kan komen en heb wel meerdere probleempjes gehad met uittreksels dus zo safe is het daar niet op burgerzaken


  ⚠️ Meld

 15. 😮 Meen je niet: dat is een beste blunder

  nou dick ik heb heel andere ervaringen thuisgekomen met een nieuw paspoort stond er een handtekening van een ander op dus moest weer terug met pasfoto om een nieuwe te maken

  Daar zou ik wel even wat van vast laten leggen….verder gaan als zeggen. Als je niets van je laat horen kan het veel makkelijker weer gebeuren. En staat je klacht geregistreerd. Moet je dat secctiehoofd eens bellen; hij kwam goed op mij over.


  ⚠️ Meld

 16. Dick ik ben daar toen ook mee terug gegaan en er zijn toen verscheidene mensen aan te pas gekomen en volgens hen is er elders waar de paspoorten gereed worden gemaakt iets fout gegaan maar wat konden ze zelf ook niet zeggen ,maar ik heb toen een nieuwe gekregen ,wie weet is degene die zijn handtekening op mijn paspoort stond die de mijne op zijn paspoort had wel een rare gewaarwording maar het is inmiddels al weer een jaar geleden hoor maar toch een vreemde zaak  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.