IJssel - Foto: Wouter Steenbergen
IJssel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, wolken en ’s middags kans op een bui

Zwolle – Maandag zien we een afwisseling van zon en wolken boven het hoge water van de IJssel. En ook boven Zwolle. Uit die wolken valt aanvankelijk nauwelijks iets, reken maar op een droge ochtend.

Er staat wind, uit het zuidwesten, met kracht 3 tot 4. De sterkste wind in de middag. De temperatuur stijgt naar ongeveer 10 graden. Rond het middaguur groeit het formaat van de stapelwolken. Met het opzwellen van de wolken neemt ook de kans toe dat zich een bui ontwikkelt. De meeste ontstaan waarschijnlijk ten oosten van Zwolle, misschien wel allemaal.

Dan blijft het maandag overdag droog. Nat wordt het wel in de nacht naar dinsdag.

Maandagavond komt vanuit het westen bewolking binnen. De maan verdwijnt daarachter en er nadert een gebied met regen. Dat is de voorkant van een storing die in de nacht naar dinsdag en ook dinsdag overdag behoorlijk wat regenwater gaat achterlaten. Pas tegen dinsdagavond komt het eind in zicht.

Dinsdag wordt behalve regen tevens zachte lucht aangevoerd. Normaal voor deze fase van maart zou een maximumtemperatuur van ongeveer 8 graden zijn, maar misschien wordt in de stad wel 13 graden gescoord.

Prachtig, zou je zeggen, maar de regen en stevige zuidwestenwind gooien roet in het eten. Een forse windkracht 4 tot 5 wordt berekend. Die steekt al in de nacht naar dinsdag op en blijft overdag stug doorblazen.

In de vroege ochtend van woensdag neemt de wind even af en de buienactiviteit zakt in. Met enig geluk is het een overwegend droge dag, met wat zon. Woensdagmiddag mogen we nogmaals 13 graden op de thermometer verwachten, waarbij je een aantrekkende wind op de koop toe moet nemen.

Na woensdag blijft het winderig, wisselvallig en aan de zachte kant.

Artikel delen: