Eerdere editie De Staat van Kunst presenteert Gestalten - Foto: Albert Bartelds
Eerdere editie De Staat van Kunst presenteert Gestalten
Foto: Albert Bartelds

De Staat van Kunst presenteert Gestalten in de Statenzaal

Zwolle – In de week van vrijdag 10 april t/m 17 april staat de Statenzaal in Zwolle in het teken van het thema ‘Gestalten’. Tijdens deze week maakt de bezoeker kennis met de leer van de filosoof Levinas en krijgen Zwolse kunstenaars een podium in het hart van de stad.

Het platform De Staat van Kunst laat tijdens deze week kunst, muziek en filosofie samenkomen in de Statenzaal, waarbij er dieper op de filosofie van Emmanuel Levinas wordt ingegaan. Gedurende het evenement wordt er o.a. een expositie en een kunstveiling georganiseerd en zullen er verschillende muzikale performances plaatsvinden. Voor alle activiteiten is de toegang gratis.

De staat van Kunst is een platform waar kunstwerken uit het BKR-depot (werken uit 1956 t/m 1987) en hedendaagse werken van Zwolse kunstenaars worden geëxposeerd in de Statenzaal. Binnen deze nieuwe samenkomst wordt per editie één thema uitgelicht door middel van een verscheidenheid aan beeldende kunst, muziek en poëzie. Maar ook debat.

Afgelopen januari werd er al een eerste editie georganiseerd onder de noemer Ritme, waarbij er onder de loep werd genomen hoe de Zwolse hedendaagse kunstenaar en zijn/haar werken zich verhouden tot het gedachtegoed van Piet Mondriaan.

Tijdens Gestalten zal het centrale thema de leer van Emmanuel Levinas zijn. Volgens Levinas is de medemens niet slechts een ander persoon, maar verschijnt die als een vreemde ‘ander’. Om het overstijgende anders-zijn van de ander te benadrukken schrijft hij de Ander herhaaldelijk opzettelijk met een hoofdletter.

“Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de Ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft,” aldus de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas.

Artikel delen: