Gevolgen verkeer rond zomeractiviteiten in Zwolle

Zwolle – Zwolle is in augustus het decor van veel activiteiten. De Zomerkermis, het Peperbus Profspektakel, de herdenking van de slachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië en het Stratenfestival brengen velen naar de stad. Deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer, de busroutes en de warenmarkt.

Van 8 tot en met 17 augustus biedt de zomerkermis een mix van moderne, spectaculaire en nostalgische attracties. Vanaf maandag 4 tot en met maandagavond 18 augustus zijn voor het autoverkeer niet bereikbaar: Rodetorenplein, Melkmarkt, Grote Markt, Luttekestraat en Grote Kerkplein. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. Tijdens de kermis wordt de rijrichting in de Bloemendalstraat omgedraaid. Het doorgaand verkeer Jufferenwal, Rodetorenplein en Buitenkant is gestremd. Het laatste deel van de Goudsteeg, tussen Lombardstraat en Sassenstraat, wordt afgesloten. Dit betekent dat het inrijdend verkeer via de Lombardstraat en de Praubstraat weer terugrijdt richting Koestraat.

Vanwege de kermis rijden de stadslijnen 2 en 3 vanaf maandag 4 augustus niet via Rodetorenplein, maar om via Eekwal, Kamperpoortenbrug en Pannekoekendijk. Dit duurt tot het einde van de rioolwerkzaamheden aan het Rodetorenplein.

Peperbus Profspektakel: woensdag 13 augustus

De stichting Sport Evenementen organiseert de wielerronde ´Peperbus Profspektakel´ op woensdag 13 augustus 2008. Naast de afgesloten straten voor de kermis, is ook het volgende gebied niet toegankelijk voor het verkeer: Gasthuisplein (start en finish), Oude Vismarkt, Korte Ademhalingsteeg, Sassenstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkstraat.

Vanaf 13.00 uur worden de dranghekken langs het parcours geplaatst. De straten gelegen in het parcours zijn van 13.00 tot 23.00 uur voor al het verkeer afgesloten. Ook de directe omgeving binnen het wielerparcours is voor het autoverkeer niet bereikbaar. De busroute van lijn 4 en 10 over de Wilhelminasingel wordt vanaf 15.00 uur omgeleid via de Burgemeester van Roijensingel, Eekwal en Pannekoekendijk.

Herdenking gevallenen voormalig Nederlands-Indië: vrijdag 15 augustus

Op vrijdag 15 augustus worden bij het herdenkingsmonument in Park Eekhout alle militaire en burgerslachtoffers herdacht die zijn gevallen in Oost-Indië in de periode 1941-1962. De herdenking wordt gehouden bij het herdenkingsmonument in Park Eekhout van 19.00 tot 20.00 uur.

Uit respect voor de gevallenen is de Emmawijk tussen parkeeraccommodatie Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug, tussen 19.00 en 20.00 uur afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Westerlaan. De parkeerlocatie Emmadek blijft toegankelijk.

Stratenfestival: vrijdag 15 augustus

Vrijdag 15 augustus is het jaarlijkse Stratenfestival met veel kramen, podia en activiteiten. De opbouw van de locaties begint om 13.00 uur. De Eekwal wordt afgesloten vanaf 14.30 uur. De hele binnenstad is vanaf 16.00 uur niet toegankelijk voor het autoverkeer en vanaf 18.00 uur ook voor het fietsverkeer. De afsluitingen zijn bij de bruggen naar de binnenstad. Dichtbij de toegangen tot de binnenstad worden fietsparkeerplekken ingericht.

Bewoners die in de binnenstad wonen en tijdens de afsluiting de auto nodig hebben, wordt verzocht tijdig de auto buiten de stadsgracht te zetten.

De streeklijnen en stadsbuslijnen 1, 2, 3, 4 en 10 rijden vanaf 13.00 uur tot het einde van de dienst een aangepaste route via Burgemeester van Roijensingel, Emmawijk, Harm Smeengekade, Pannekoekendijk en Schuttevaerkade. En gedurende de herdenking in Park Eekhout tussen 19.00 en 20.00 uur via Westerlaan, Pannekoekendijk.

Warenmarkt augustus

De warenmarkten op vrijdag 8 en 15 augustus worden in verband met de kermis en het Stratenfestival verplaatst naar de Oude Vismarkt, Gasthuisplein, Nieuwe Markt, Sassenstraat en Bethlehems Kerkplein. De warenmarkten op zaterdag 9 en 16  augustus worden verplaatst naar de Oude Vismarkt, Gasthuisplein en Ter Pelkwijkstraat. De genoemde straten zijn tijdens de warenmarkten niet bereikbaar voor het doorgaande verkeer.

Fietsen

Voor fietsers blijft de binnenstad goed bereikbaar. In drie gratis bewaakte fietsenstallingen kunnen fietsers overdag hun rijwiel veilig kwijt. Dit zijn de stallingen aan het Meerminnenplein, Maagjesbolwerk en Pletterstraat. Alleen tijdens het Stratenfestival is de binnenstad vanaf 18.00 uur afgesloten voor fietsen. Bij de bruggen naar het centrum zijn fietsparkeerplekken ingericht.

Wegsleepregeling

Tijdens bovengenoemde activiteiten is een wegsleepregeling voor foutief geparkeerde auto’s in de binnenstad van kracht.

Stadsbuslijnen gedurende de activiteiten en werkzaamheden

Vanaf maandag 4 augustus rijden de stadslijnen 2 en 3 niet via Rodetorenplein, maar via Eekwal, Kamperpoortenbrug en Pannekoekendijk. Deze omleidingsroute duurt circa drie maanden. De halte aan het Rodetorenplein vervalt. Een tijdelijke halte bevindt zich aan de Schuttevaerkade.

Op woensdag 13 augustus rijden de stadslijnen 4 en 10 vanaf 15.00 uur niet over de Wilhelminasingel maar via de Eekwal in verband met het Peperbus Profspektakel. De haltes Sassenpoort, Kerkbrugje en Diezerpoort vervallen.

Op vrijdag 15 augustus, de dag van het Stratenfestival, rijden de streeklijnen en stadslijnen 2, 3, 4 en 10 vanaf 13.00 uur via Burgemeester van Roijensingel, Emmawijk, Harm Smeengekade, Pannekoekendijk en Schuttevaerkade in plaats van Eekwal.

Tussen 19.00 en 20.00 uur is er wederom een omleiding in de omleiding vanwege de herdenking in Park Eekhout. Gereden wordt via de Westerlaan.

De omleidingen op 13 en 15 augustus duren tot en met einde van de dienst.

Voor meer informatie, ook over de aangepaste routes van de streekbussen en stadslijnen, kunnen reizigers contact opnemen met Connexxion, telefoon  0900 – 266 63 99 en www.connexion.nl.

Werkzaamheden Rodetorenplein

Op maandag 25 augustus, na de zomeractiviteiten in de binnenstad, beginnen de werkzaamheden aan het Aa-riool in het Rodetorenplein. Het betreft het deel tussen de Melkmarkt en Nieuwstraat. Naar verwachting gaan de werkzaamheden drie maanden duren. Buslijnen 2 en 3 worden omgeleid via de Pannekoekendijk. Ook voor het overige verkeer gelden omleidingroutes.

Bestratingswerkzaamheden Jufferenwal

De Jufferenwal wordt gedeeltelijk opnieuw bestraat. Dit betreft reguliere onderhoudswerkzaamheden aan het wegdek. De bestratingswerkzaamheden vinden  aansluitend op de rioleringswerkzaamheden in het Rodetorenplein plaats. Gedurende de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid via de Pannekoekendijk.

Meer informatie omtrent wegwerkzaamheden in Zwolle is te vinden op www.bereikbaarheidzwolle.nl.

Artikel delen: