Blauwalg in Zwolse vijver De Dobbe

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland heeft blauwalg geconstateerd in vijver De Dobbe in de Zwolse wijk Aa-landen. Het waterschap adviseert eventuele vissers en burgers die hun hond uitlaten hier rekening mee te houden. In zomerse perioden kunnen door verschillende omstandigheden, zoals hoge temperaturen en weinig stroming, blauwalgen (Cyanobacterieen) de kop opsteken. De drijflagen die daarbij ontstaan bevatten toxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Veelal verdwijnen door wind en stroming de blauwalgen vanzelf weer uit beeld.

Blauwalgen zitten van nature in elk oppervlaktewater. Bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene drijflagen vormen. Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel toxische blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten ondervinden. Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. Om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken moeten mensen en dieren contact met een drijflaag van blauwalgen vermijden.

Het waterschap controleert in de zomer de zwemwaterkwaliteit van verschillende recreatieplassen: dus niet in het overige buitenwater Daar hoort standaard de controle op blauwalgen bij. Wordt een drijflaag van blauwalgen ontdekt dan laat het waterschap een onderzoek verrichtten. Wanneer de vastgestelde waarden worden overschreden, wordt er aan de provincie een negatief zwemadvies gegeven. Bij overig oppervlaktewater, zoals vijver De Dobbe, wordt geen onderzoek verricht naar het toxine-gehalte wanneer een drijflaag aanwezig is.
Meer informatie over blauwalgen is te vinden op de website van het waterschap, www.wgs.nl.
Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ik dacht dat die meuk als een sneaky batstard half onzichtbaar door het water dreef….had het behoorlijk bij het verkeerde eind blijkbaar! 😀

    Wat een gore smurrie


    ⚠️ Meld

  2. @ WGS: Maar alle zwemwater is tot op de dag van vandaag nog veilig? Jullie controleren toch vaker hartje zomer? Ken er heel wat die nu in een plasje dobberen, w.o. een vrouwelijke collega van jullie 😮


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.