Ministerlaan - Foto: Wouter Steenbergen
Ministerlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs, rustig en vrijwel droog

Zwolle – Donderdag is het voornamelijk grijs boven Zwolle. Uit dat pak bewolking zou je haast regen verwachten, maar toch is die kans klein. Eventuele neerslag blijft beperkt tot wat gedruppel. De wind is in alle vroegte stiekem van zuidwest naar noordoost gedraaid.

Veel merk je daar niet van, want hij is overwegend zwak. De temperatuur blijft vergeleken met woensdag een beetje achter: we moeten tevreden zijn met maximaal 10 graden. In de nacht naar vrijdag slaapt Zwolle onder een wolkendek, terwijl de temperatuur naar 7 graden daalt.

Een beetje lichte regen is in de nacht mogelijk, waarna het vrijdag overdag droog blijft. Tussen de wolkenmassa’s zijn er toenemende kansen voor de zon. Heb er geen hooggespannen verwachtingen van, om teleurstelling te voorkomen. Het kwik stijgt van 6 graden in de ochtend naar 9 in de middag. De noordoostenwind neemt in de middag toe naar matig, kracht 3.

Dan het weekendweer. Dat ziet er goed uit op zaterdag en voortreffelijk op zondag. Op beide dagen is de regenkans nihil. Oké, het is niet warm: 8 graden maximaal, met een stevige bries. Maar de zon bepaalt het weerbeeld. Zaterdag nog in samenwerking met enkele wolken en zondag geheel solo.

Bereid je mentaal maar vast voor op een knalblauwe lucht boven Zwolle op zondag. Dat blauw wordt extra diep, in de wetenschap dat de hoeveelheid verontreinigende stoffen in de lucht aan het afnemen is. Het KNMI spreekt deze verwachting uit, op basis van satellietmetingen boven China en Noord-Italië.

Daar heeft de coronacrisis reeds geleid tot een tijdelijke verminderde activiteit van de industrie en de transportsector. De uitstoot van vervuilende stoffen is daardoor waarneembaar gereduceerd.

Ook bij ons mogen we verminderde luchtvervuiling tegemoetzien gedurende de komende weken. Toch nog een lichtpuntje in deze tijd van deprimerend coronanieuws.

Het ziet ernaar uit dat het stralend zonnige weer na het weekend aanhoudt.

Artikel delen: