Oók Joost Posthuma naar Zwols Profspektakel

Zwolle – ‘Ik ben de enige renner ter wereld die in hetzelfde jaar de Ster van Zwolle en de Ronde van Spanje gereden heeft,’ zegt Joost Posthuma. Dat was in 2004, toen Joost in de loop van het seizoen beroepsrenner werd. Woensdag 13 augustus is hij weer in Zwolle. Dan als deelnemer aan het Peperbus Profspektakel, nadat hij enkele weken daarvoor de Tour de France als 69ste afsloot op de Champs Elysées.

Joost reed de Tour de France 2008 – evenals het gehele team van de Rabobank – in dienst van kopman Denis Menchov. Na het uitvallen van Flecha maakte de in Hengelo geboren Tukker zich ook verdienstelijk voor groene truidrager Oscar Freire. Na Bram Tankink is Joost Posthuma de tweede renner uit Overijssel die het hem aangeboden contract ondertekend heeft voor de profkoers in de Zwolse binnenstad. In zijn jeugd doet Posthuma aan atletiek, maar op zijn zestiende gaat hij mountainbiken, naar het voorbeeld van Bart Brentjens. Daarnaast gaat hij ook op de weg trainen en wedstrijden rijden. Hij valt op tijdens de districtskampioenschappen en wordt door Löwik-Tegeltoko-ploegleider Han Vaanhold benaderd om voor zijn ploeg te komen rijden. In één jaar weet Joost zich verder te ontwikkelen en komt zo te rijden voor de espoirs-ploeg van de Rabobank.

Posthuma toont zich voor het eerst als prof aan het grote publiek in de Ronde van Spanje van 2004. Hij wordt 10e en 11e in de individuele tijdritten tussen de grote jongens. Zijn eerste profoverwinning behaalt hij in 2005 als hij de zesde etappe in de allereerste Pro Tour-wedstrijd, Parijs-Nice, wint. Dat jaar wint hij ook de GP Jef Scherens in Leuven. In 2007 wint hij de Ronde van Saksen. Het seizoen 2008 begint goed voor Posthuma. Hij wint in het voorjaar de afsluitende tijdrit en het eindklassement in de Driedaagse van De Panne-Koksijde. Hierna volgen de voorjaarsklassiekers en een rustperiode. Na deze rustperiode volgt de eindzege in de Ronde van Luxemburg.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.