Politie doet mee aan Anti-fietsendiefstalactie

Zwolle – Op 13 augustus 2008 vindt er op de Nieuwe Markt in Zwolle van 10.00 tot 18.00 uur een anti-fietsendiefstalactie plaats. Begin juni startte de landelijke campagne anti-fietsendiefstal, waarvoor de minister van Binnenlandse Zaken de aftrap gaf. Nu wordt fietsendiefstal ook lokaal in Zwolle extra onder de aandacht gebracht. Doel van zowel de landelijke campagne als de Zwolse actie is het vergroten van de aangiftebereidheid van gestolen fietsen onder de burgers. Bij de aftrap van de actie zal korpschef Aalbersberg van de Politie IJsselland aanwezig zijn.

De afgelopen vier jaar worden er in de Politieregio IJsselland ieder jaar 500 aangiftes van gestolen fietsen minder gedaan. Het aantal fietsendiefstallen neemt echter niet af. Er wordt dus alleen minder aangifte gedaan. De Politie IJsselland, de stadswachten van Zwolle en de gemeente Zwolle (in samenwerking met de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de organisatie van de landelijke campagne) vragen daarom aandacht voor dit onderwerp.

‘Fietsendiefstalmonument’

Op de Nieuwe Markt staat op deze bewuste middag het ‘fietsendiefstalmonument’. Deze container bevat informatie over het doen van aangifte en het nut hiervan. Er zullen folders en sleutelhangers uitgedeeld worden aan het publiek. Daarnaast zal er rond 13.30/14.00 uur een acteur aanwezig zijn die laat zien hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld een fiets te voorzien van een goed slot. Ook worden fietsenlabels gehangen aan fietsen die gestald staan in de binnenstad.

AFAC
Bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) worden alle fout geparkeerde en gevonden fietsen verzameld, geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. Teruggevonden gestolen fietsen worden door de AFAC thuisbezorgd. Deze dienst is binnen de gemeente Zwolle gratis. Personeel van de AFAC zal tijdens de anti-fietsendiefstalactie op 13 augustus fietsen gratis voorzien van een uniek nummer.Dit nummer maakt de fiets herkenbaar in geval van diefstal. Per ingang van 13 augustus zal ook het nieuwe informatiesysteem van de AFAC in werking gaan. Wanneer een fiets vermist wordt, kan via www.afac-zwolle.nl gecontroleerd worden of de fiets bij AFAC is gestald.

LandelijkIn het beleidsprogramma 2007-2011 van het kabinet Balkenende IV is de aanpak van fietsendiefstal opgenomen. De doelstelling is 100.000 gestolen fietsen minder in 2011 ten opzichte van 2006. Om deze doelstelling te bereiken is onder andere het fietsdiefstalregister van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in het leven geroepen. Dit register is operationeel vanaf januari 2008. Hierin worden alle aangiftes van gestolen fietsen, die zijn voorzien van merk en framenummer of chipnummer, opgenomen. Momenteel zijn alle korpsen in Nederland op dit register aangesloten. Met de komst van dit register kan er gericht worden gezocht naar gestolen fietsen. De landelijke campagne en lokale acties dragen daarnaast ook bij aan het behalen van deze doelstelling.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Politie doet mee aan Anti-fietsendiefstalactie”

  1. Als het aantal diefstallen met 500 aangiftes per jaar afneemt, waarom dan deze actie???? heren en dames van de zwolse politie, ga wat nuttigs doen. patrouilleren in de indische buurt bijvoorbeeld!!

  2. Gewoon op oud krot door de stad karren ! Goedkoper, en als ie dan gejat wordt is de schade beperkt.

    Verf je brik in een knalkleur, GEZELLIG voor de looks van onze stad !

  3. Ik fiets op een oud krot door de stad, maar gisteren hebben ze toch geprobeerd hem te jatten 🙁
    Mijn collega’s vonden hem gelukkig terug om de hoek van de plek waar hij normaal staat. Spaken los, slot vernield, fietstassen vies. Ze hebben het slot niet open weten te krijgen en hebben de fiets dus maar ergens neergepleurd. Zo’n rotstreek!!! Hoe goedkoop het ding ook is, het is van mij en niet van iemand anders!

  4. @Leeuwenhoek M van, het aantal diefstallen neemt niet af, alleen het aantal aangiftes. En dat zal zijn omdat je er je fiets zelden mee terug krijgt.

  5. Als het aantal diefstallen met 500 aangiftes per jaar afneemt, waarom dan deze actie???? heren en dames van de zwolse politie, ga wat nuttigs doen. patrouilleren in de indische buurt bijvoorbeeld!!

    Heel simpel Mus…. deze actie is ervoor om te zorgen, dat mensen juist wél weer aangifte gaan doen! Het aantal aangiftes neemt weliswaar af met 500 per jaar, maar het aantal fietsendiefstallen niet!

    Ik vind dat dit een groot probleem is waar daadwerkelijk iets aan gedaan moet worden! Begrippen als het “terugstelen” van een fiets zijn heel normaal geworden. (Wat natuurlijk nooit werkelijk het terugstelen van je eigen fiets is, want daar zou ik geen problemen mee hebben.)
    Ook als je mensen vraagt of ze wel eens iets gestolen hebben kan het antwoord glashard ‘nee’ zijn. “Ja wel eens een fiets meegenomen, maar dat is niet echt stelen” Hier wordt te gemakkelijk mee omgegaan!

    GOEIE ACTIE DIT! 😀

  6. Dick, dat bedoel ik nou ! En als men dan toch een oude GAZELLE aan het inkleuren is: Verander het logo even: Maak van de A even een E. GEZELLE !

  7. Hoezo aangifte doen van je gestolen fiets. Ze doen er toch niks mee. In anderhalf jaar tijd 7 fietsen van mij gestolen altijd aangifte gedaan en je hoort er nooit meer wat van terug.

  8. Toch lees je ook regelmatig, dat iemand gepakt is, omdat hij/zij rondreed op een fiets die “als gestolen gesignaleerd” stond.
    Ik denk dat er op het moment gewoon nog teveel fietsen gestolen worden om het bij te houden.

    Zelf ben ik wel voorstander van een GPS chip of iets dergelijks in je fiets. GPS chip “ontvangt” in principe alleen maar, maar het is een kleinigheid er iets in te bouwen wat een locatie door kan geven. Zo kun je, op het moment dat je fiets gestolen is, direct zien waar hij is! Ook handig als je je fiets geparkeerd hebt en je bent vergeten waar ook al weer: even opzoeken en je hebt hem weer! 😉

Reacties zijn gesloten.