Positief geteste gevallen van corona in Zwolle 23, werkelijk aantal besmettingen hoger - Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Positief geteste gevallen van corona in Zwolle 23, werkelijk aantal besmettingen hoger

Zwolle – Vrijdag zijn er 23 mensen in Zwolle bij wie corona is vastgesteld. Dit is een toename van één sinds donderdag.

Dit heeft de GGD IJsselland vrijdag bekendgemaakt. In de hele regio IJsselland is het aantal positief op corona geteste personen vrijdag gestegen naar 76. De GGD test alleen mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hadden. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger.

Behalve in Zwolle meldt de GGD nieuwe coronapatiënten in Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Steenwijkerland en Zwartewaterland. Een 78-jarige persoon uit de gemeente Deventer is overleden.

GemeentePositief op corona geteste personen
Zwolle23
Dalfsen4
Deventer14
Hardenberg2
Kampen8
Olst-Wijhe3
Ommen3
Raalte2
Staphorst3
Steenwijkerland2
Zwartewaterland12

De GGD IJsselland verklaart tegenover Weblog Zwolle dat het werkelijke aantal coronapatiënten hoger ligt dan het aantal bevestigde patiënten in bovenstaande tabel.

“Dit heeft twee redenen,” zegt woordvoerder van de GGD Karla Kuiperij. “Aan de ene kant doordat veel mensen slechts lichte griepverschijnselen krijgen en dus niet getest worden. Aan de andere kant doordat momenteel alleen nog risicogroepen getest worden.”

Karla Kuiperij: “Wat het echte aantal is, weten we niet precies. Een kleine week geleden berichtte het RIVM dat toen de verwachting was dat het werkelijke aantal mensen dat in ons land is besmet of besmet is geweest naar verwachting zes keer zo hoog ligt als het aantal bevestigde patiënten. Maar wat die verwachting op dit moment is, landelijk of in onze regio, dat is niet bekend.”

“De reden dat de GGD alleen risicogroepen test, is omdat de meeste mensen gewoon thuis uit kunnen zieken en een test niet nodig is,” aldus Karla Kuiperij. “Daarnaast is er een beperkte testcapaciteit. Dus de testen moeten we alleen gebruiken voor de echt zieken, kwetsbaren en zorgmedewerkers.”

Thuisblijven is en blijft het advies van de GGD aan mensen met neusverkoudheid, keelpijn of koorts. Hoesten is ook ruim voldoende reden om uit de buurt van andere mensen te blijven. Zelf afstand bewaren tot hoestende en niesende personen is natuurlijk net zo belangrijk.

Als je toch onder de mensen komt, raak dan zo weinig mogelijk je gezicht aan. En was vaak en goed je handen. Het virus komt namelijk via mond, neus of ogen het lichaam binnen.

Mensen die genoemde symptomen van corona hebben, moeten sociale contacten vermijden, aldus de GGD. Wie zich houdt aan deze aanwijzingen, helpt mee om de verspreiding van het virus te vertragen. De GGD vraagt om de aanwijzingen echt serieus te nemen. Hopelijk wordt overbelasting van ziekenhuizen en andere zorginstellingen dan voorkomen.

Artikel delen: