Coronavirus - Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Coronavirus
Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Coronacijfer RIVM zegt niks over totaal aantal besmettingen in Zwolle

Zwolle – Maandag ligt het aantal positief geteste coronabesmettingen in de gemeente Zwolle op 27,5 per 100.000 inwoners. Het RIVM maakte dit bekend.

Dit relatieve cijfer is gebaseerd op gegevens van de GGD IJsselland. De GGD zelf publiceert het aantal positief geteste personen niet meer. Ze verklaren dat ze slechts een klein deel van de bevolking kunnen testen op corona. Het werkelijke aantal besmettingen is dus onbekend.

Het relatieve RIVM-cijfer van 27,5 coronagevallen per 100.000 inwoners die door een test zijn vastgesteld, zegt niks over de ware hoeveelheid besmettingen of de besmettingsgraad onder de bevolking van de stad. Zwolle telt ongeveer 128.000 inwoners en onbekend is welk aantal daarvan is getest op corona.

Een vergelijking met bijvoorbeeld de situatie in buurgemeente Zwartewaterland, met 84,4 positief op corona geteste mensen per 100.000 inwoners, is niet goed mogelijk. Ook daar is onbekend hoe groot de groep geteste burgers in die gemeente is.

Het RIVM verklaart dat vooral patiënten worden getest op corona die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ook zieke zorgverleners worden getest.

Maandag aan het eind van de middag komt de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing van het kabinet samen om scherpere maatregelen te bespreken die de verspreiding van het virus moeten vertragen. Vervolgens is er op het provinciehuis in Utrecht veiligheidsberaad met de 25 regionale veiligheidsregio’s, waaronder IJsselland. Naar verluidt zal worden gesproken over een samenscholingsverbod voor plaatsen waar te veel mensen samenkomen.

Artikel delen: