NS baas Roger van Boxtel: ‘De trein is nu even geen uitje. Blijf thuis!’ - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

NS baas Roger van Boxtel: ‘De trein is nu even geen uitje. Blijf thuis!’

Zwolle – De speciale basisdienstregeling van de NS is zaterdag van start is gegaan. Dit loopt grotendeels volgens plan.

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de trein is door de coronamaatregelen zo’n tien procent van het normale aantal. Daarnaast stijgt het aantal ziekmeldingen bij NS, waardoor er de afgelopen dagen al fors minder treinen reden. De speciale basisdienstregeling voorziet erin dat 35 procent van het normale aantal reizigers met de trein kan reizen. Het advies is altijd kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken.

Toch constateerde Roger van Boxtel, president-directeur van NS dat het drukker dan gewenst is op sommige plaatsen. Het is de NS baas ernst: “Her en der toch druk in de trein. Wil iedereen voldoende afstand van elkaar houden, alstublieft anderhalve meter! Voor de veiligheid en gezondheid van uw mede-reizigers, van de collega’s van NS en andere OV- bedrijven en van uzelf.” Van Boxtel wil ook duidelijk maken dat de trein op dit moment geen uitje is. “De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te kunnen blijven brengen, niet voor ‘dagje er op uit,” aldus Van Boxtel “Als we totale lockdown willen vermijden moeten we verantwoordelijkheid nemen.”

NS en ProRail willen er met de speciale basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken. De NS rijdt vanaf ieder station in Nederland, in alle richtingen, twee treinen per uur. Het gaat in principe om Sprinters. Op enkele trajecten rijden nog Intercity’s.

Van Boxtel: “De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.”

Foto's 3
NS baas Roger van Boxtel: ‘De trein is nu even geen uitje. Blijf thuis!’ - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
NS baas Roger van Boxtel: ‘De trein is nu even geen uitje. Blijf thuis!’ - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: