Coronavirus - Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Coronavirus
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Aanscherping maatregelen tegen coronaverspreiding

Zwolle – De regering heeft maandagavond de bestaande richtlijnen aangescherpt om de opmars van het coronavirus te stuiten. Dit gebeurde in een persconferentie na overleg binnen de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.

Veel mensen lapten in het weekend de herhaalde oproepen aan hun laars om vrijwillig thuis te blijven en afstand van elkaar te houden. Er komt nu controle op de naleving van de bestaande richtlijnen en er komen sancties bij niet-naleving ervan. Dit moet tegengaan dat te veel mensen tegelijkertijd ziek worden en ziekenhuizen overbelast raken.

In de persconferentie werd de bevolking nogmaals op het hart gedrukt om zo weinig mogelijk naar buiten te gaan, sociale contacten te beperken, vorming van groepen te vermijden en anderhalve meter afstand tot anderen te bewaren. Dit advies is al dagen door GGD, RIVM en de media verspreid, maar velen sloegen het in de wind.

Daarom heeft de regering drie nieuwe maatregelen afgekondigd:

  • Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten verboden, ook die waarbij minder dan honderd mensen aanwezig zijn.
  • De burgemeester kan besluiten om specifieke locaties te sluiten, als daar onvoldoende afstand tot elkaar wordt gehouden. In winkels moet de afstand tussen klanten gehandhaafd worden en er moet deurbeleid zijn met betrekking tot het maximum aantal klanten.
  • De burgemeester krijgt de mogelijkheid om via een speciale politieverordening forse boetes te geven aan personen die zich niet houden aan de richtlijnen.
Artikel delen: