Vanaf dinsdag extra traumahelikopter in de lucht - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Vanaf dinsdag extra traumahelikopter in de lucht

Zwolle / Nijmegen – Vanaf dinsdag gaat het vijfde Mobiel Medisch Team (MMT) met een extra traumahelikopter de lucht in om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. Deze helikopter zal in heel Nederland inzetbaar zijn.

Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, is besloten om deze helikopter naast de bestaande MMT-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten.

De helikopter wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive-care-patiënten. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.

De helikopter gaat vliegen van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds en start vanaf vliegbasis Volkel. Mogelijk dat deze later vanaf een andere locatie ingezet gaat worden.

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopter die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

Dat deze helikopter zo snel operationeel is, is te danken aan de snelle en soepele samenwerking tussen verschillende betrokken partijen, onder andere VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg, de ANWB-MAA en het Radboud UMC.

Foto's 2
Vanaf dinsdag extra traumahelikopter in de lucht - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: