Tussen Zwolle en Raalte bussen in plaats van treinen op 28 en 29 maart - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Tussen Zwolle en Raalte bussen in plaats van treinen op 28 en 29 maart

Zwolle – ProRail verdubbelt het spoor tussen Zwolle en Herfte. In het weekend van 28 en 29 maart vindt het voorbereidende werk plaats, dat vooral impact heeft op het treinverkeer richting Raalte.

In verband met werkzaamheden rijden er dan geen treinen tussen Zwolle en Raalte. Op dit traject worden bussen ingezet. Die hebben lijnnummer 879. De extra reistijd is een kwartier tot een half uur.

Omdat de werkzaamheden ook op maandagochtend 30 maart in alle vroegte nog even doorgaan, zijn de eerste twee treinen vanuit Zwolle aangepast:

  • De eerste trein die vertrekt om 5.21 uur, vertrekt nu vanaf spoor 7 in plaats van spoor 8.
  • De tweede trein van 5.51 uur vertrekt nu vanaf spoor 1b in plaats van spoor 8. Daarnaast vertrekt deze trein nu 6 minuten eerder. De vertrektijd wordt 5.45 uur. Vanaf Heino zijn de vertrektijden weer normaal.

De verdubbeling van de sporen tussen station Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte gebeurt over ongeveer 2,5 kilometer. Er liggen al twee sporen en dat worden er vier. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een ‘eigen’ spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten.

ProRail verklaart dat dit voor betere aansluitingen gaat zorgen. Ook wordt gewerkt aan de bovenleiding en de treinbeveiliging. Bij Herfte bouwt ProRail dit jaar een zogenoemde ‘dive-under’, waardoor treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Dat project moet in 2021 klaar zijn.

Vanwege de coronacrisis worden tijdens het werk speciale richtlijnen gevolgd. Zo houden de spoormonteurs rekening met de aanwijzingen van het RIVM, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Het werk kan voor het grootste gedeelte gebeuren terwijl de treinen over de naastgelegen sporen rijden, maar in sommige gevallen moet het treinverkeer wel worden stilgelegd. In 2020 staan verschillende periodes gepland waarin er geen of minder treinen rijden.

De eerste weekenden met spoorwerk zijn: zaterdag 28 en zondag 29 maart en het Paasweekend van zaterdag 11 tot en met maandag 13 april. Op 28 en 29 maart is ProRail vooral bezig met voorbereidend werk voor het Paasweekend.

Artikel delen: