DeltaWonen stelt huurverhoging uit tot 1 oktober - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

DeltaWonen stelt huurverhoging uit tot 1 oktober

Zwolle – DeltaWonen wil huurders in deze onzekere coronatijd tegemoetkomen door de geplande huuraanpassing van 1 juli uit te stellen tot 1 oktober 2020.

Door de coronacrisis kan het voor huurders een onzekere tijd zijn wat betreft hun inkomen, stelt deltaWonen. Bijvoorbeeld omdat ze als zzp’er minder werk hebben of hun baan kwijt zijn geraakt. Dit kan gevolgen hebben voor het betalen van de huur. DeltaWonen wil haar huurders graag tegemoetkomen in deze tijd.

De huuraanpassing van 1 juli, die voor veel huurders vaak een huurverhoging betekent, stellen ze uit naar 1 oktober. Dat betekent dat huurders tot 1 oktober dezelfde huur en servicekosten als nu blijven betalen. Dat scheelt drie maanden met een mogelijk hogere huur. Huurders lezen hier meer over in de jaarlijkse brief over de huuraanpassing, die tussen 17 april en 1 mei per post of e-mail verstuurd wordt.

Ook is het mogelijk om vanaf 1 oktober de huur te bevriezen tot 1 juli 2021. Dat betekent dat de huur dan niet wordt verhoogd. Deze landelijke afspraken zijn gemaakt door de Woonbond en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De laagste inkomens met een relatief hoge huur kunnen hun huur voor één jaar bevriezen. Huurders kunnen na ontvangst van de huuraanpassingsbrief op de website van deltaWonen checken of zij in aanmerking komen voor huurbevriezing.

Een ander middel voor mensen die nu hun huur niet kunnen betalen, omdat zij minder of geen werk hebben door de coronacrisis, is huurspreiding. Met huurspreiding kunnen huurders één maand huur omzetten in een betaling in meerdere termijnen. Huurders kunnen hiervoor contact opnemen met deltaWonen. Medewerkers van de afdeling Incasso bekijken dan de mogelijkheden.

Nu medewerkers veel minder in de wijk zijn, missen we ogen en oren. Daarom verstuurt deltaWonen tijdelijk extra huurdersnieuwsbrieven naar haar huurders per e-mail. Daarin worden huurders bijgepraat over het laatste nieuws, waaronder ook deze maatregelen voor huur betalen.

Vóór 1 mei ontvangen huurders ook hun individuele huuraanpassingsbrief waarin alles wordt uitgelegd. Huurders die de huurdersnieuwsbrief nog niet per mail ontvangen, kunnen contact opnemen met deltaWonen.

Adjunct-directeur Wonen Martijn Sweitser vraagt huurders contact te blijven zoeken: “Heeft u vragen, zit u verlegen om een praatje of wilt u iets anders met ons bespreken? Valt u iets op in de wijk? Neem contact met ons op. U bent nu onze ogen en oren in de wijk. Wij zijn er ook in deze tijd voor u!”

Artikel delen: