Online platform voor Zwolse jongeren gestart - Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Online platform voor Zwolse jongeren gestart

Zwolle – Dinsdag startte een nieuw online jongerenplatform op Instagram. Het platform is een samenwerking tussen PEC Zwolle United, Hedon/Travers Welzijn, de gemeente Zwolle en SportService Zwolle.

Deze partijen slaan de handen ineen om Zwolse jongeren een plek te bieden waar ze tijdens de coronacrisis informatie en activiteiten kunnen vinden. Rappers Ness en Rico deden dinsdagavond de aftrap met een online livesessie op Instagram.

Via het platform worden jongeren – nu ze verplicht thuis zitten – voorzien in diverse alternatieve bezigheden. Ook worden ze op maat geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis en er is ruimte voor het stellen van vragen aan deskundigen. Dit alles met als doel om jongeren door deze bizarre tijd heen te loodsen. Zodat ze gezond blijven, zowel fysiek als mentaal, en straks zonder problemen de draad weer op kunnen pakken als ze opnieuw in het ritme moeten.

En dat is nodig, aldus Travers Welzijn jongerenwerker Cor van den Belt. “Wat er nu aan de hand is in de wereld, is voor volwassenen al amper te bevatten, laat staan voor onze jongeren. Daarnaast is er de beklemmende boodschap om thuis te blijven in het normaal zo bruisende Zwolle. En ook om sociaal contact te vermijden. Wij zien het als onze taak om ook in deze tijd er te zijn voor de jongeren en ze alternatieven te bieden voor hetgeen ze nu missen. Het is tevens een manier om signalen op te vangen en hiermee aan de slag te gaan. Wat leeft er, waar liggen hun behoeftes?”

De betrokken partijen dragen alle vanuit hun eigen expertise bij. “Via BUZ zetten we jongeren op een positieve en vooral veilige manier in beweging. Wat fijn om op deze manier er ook voor deze doelgroep te kunnen zijn”, aldus Roger Knoops manager SportService Zwolle.

Ook PEC Zwolle United doet mee. Arjan Jansen, directeur Regio Zwolle United: “Met PEC Zwolle United, het maatschappelijk hart van PEC Zwolle, staan wij midden in de maatschappij en werken we constant met partners aan een vitale Regio Zwolle. En juist in deze hele bijzondere periode zien we dat allerlei vormen van samenwerking nodig zijn én elkaar versterken. BUZ is zo’n mooi voorbeeld van een gezamenlijk initiatief waarin de krachten worden gebundeld voor de jongeren.”

Michiel van Willigen, wethouder Jeugd en Onderwijs: “BUZ is het initiatief waar Zwolle op zat te wachten! Véél jongeren zijn zich bewust van de ernst van de zaak, beschermen onze ouderen en blijven thuis. En juist daarom gaan we via BUZ zoveel mogelijk online filmpjes, tips en initiatieven delen waar jongeren in Zwolle wat aan hebben. Die helpen om deze tijd goed en positief door te komen. Als gemeentebestuur hopen we dat iedereen die hieraan kan bijdragen, zich verbindt met BUZ!”

Roxane de Pina, coördinator BUZ: “Natuurlijk gaan we vooral veel lol maken! We bieden afwisseling zoals informatie, facts en toffe content. Ook online kun je plezier met elkaar maken, denk aan een online toernooi, zoals FIFA. Ook zullen we live gaan met onder andere een lifestylecoach, workouts en Q&A’s met verschillende artiesten. Samen slaan we ons er doorheen. Samen staan we sterk Zwolle!”

Het platform is bedoeld om vraag en aanbod samen te laten komen. Van den Belt: “Er ontstaan op diverse plekken in Zwolle al initiatieven voor en door jongeren. Maar lang niet alle jongeren worden op dit moment bereikt. Met de partijen die nu samenwerken, hebben we de power om veel jongeren uit Zwolle de komende tijd online te bedienen. We hebben al een divers aanbod samengesteld. Maar ook andere initiatieven zijn nog zeker welkom om aan te sluiten.”

Voor meer informatie kijk op www.buz.nu.

Artikel delen: