Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag

Zwolle – Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis zijn de bijzondere herdenkingen en festiviteiten voor deze dag helaas geannuleerd en blijven we allemaal thuis. Toch willen we graag samen stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Gemeente Zwolle roept daarom alle inwoners op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu. Hang de Zwolse, de Nederlandse of de Canadese vlag uit!

Deze drie vlaggen hangen op 14 april zoals gebruikelijk bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark. Ook bij het monument aan de Pilotenlaan wordt gevlagd, al gaan de herdenkingen met de basisscholen nu niet door. Ook vanaf de Peperbus wapperen de vlaggen.

Maar er is meer. In de nacht van 13 april 1945 had de Canadees Leo Major een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle. Om 9.00 uur ’s ochtends kon hij aan de commandant van zijn Régiment de la Chaudière melden dat Zwolle vrij was. Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest.

Op 14 april aanstaande, 75 jaar later, luiden we daarom exact om 13.00 uur opnieuw de klokken van de Peperbus. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig). Voor actuele informatie over 75 jaar vrijheid verwijzen wij u naar de website www.zwolleviertvrijheid.nl. We hopen dat de herdenkingen volgend jaar weer met de gebruikelijke samenkomst bij de monumenten kunnen plaatsvinden.

Artikel delen: