Start anti-fietsendiefstalactie Zwolle

Zwolle – Woensdag vond er op de Nieuwe Markt in Zwolle de start van een anti-fietsendiefstalactie plaats. Begin juni startte de landelijke campagne anti-fietsendiefstal, waarvoor de minister van Binnenlandse Zaken de aftrap gaf. Nu wordt fietsendiefstal ook lokaal in Zwolle extra onder de aandacht gebracht.

Doel van zowel de landelijke campagne als de Zwolse actie is het vergroten van de aangiftebereidheid van gestolen fietsen onder de burgers. Bij de aftrap van de actie waren onder andere wethouder J. Cnossen en korpschef Aalbersberg van de Politie IJsselland aanwezig. De afgelopen vier jaar werden er in de Politieregio IJsselland ieder jaar 500 aangiftes van gestolen fietsen minder gedaan. Het aantal fietsendiefstallen neemt echter niet af. Er wordt dus alleen minder aangifte gedaan. De Politie IJsselland, de stadswachten van Zwolle en de gemeente Zwolle (in samenwerking met de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de organisatie van de landelijke campagne) vragen daarom aandacht voor dit onderwerp.


Wethouder Cnossen graveert eigen fiets…

‘Fietsendiefstalmonument’

Op de Nieuwe Markt staat woensdag het ‘fietsendiefstalmonument’. Deze container bevat informatie over het doen van aangifte en het nut hiervan. Er zullen folders en sleutelhangers uitgedeeld worden aan het publiek. Daarnaast zal er rond 13.30/14.00 uur een acteur aanwezig zijn die laat zien hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld een fiets te voorzien van een goed slot. Ook worden fietsenlabels gehangen aan fietsen die gestald staan in de binnenstad.


Honderden foto’s van gestolen fietsen op de container…

AFAC
Bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) worden alle fout geparkeerde en gevonden fietsen verzameld, geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. Teruggevonden gestolen fietsen worden door de AFAC thuisbezorgd. Deze dienst is binnen de gemeente Zwolle gratis. Personeel van de AFAC zal tijdens de anti-fietsendiefstalactie op 13 augustus fietsen gratis voorzien van een uniek nummer.Dit nummer maakt de fiets herkenbaar in geval van diefstal. Per ingang van 13 augustus zal ook het nieuwe informatiesysteem van de AFAC in werking gaan. Wanneer een fiets vermist wordt, kan via www.afac-zwolle.nl gecontroleerd worden of de fiets bij AFAC is gestald.


In de binnenstad worden honderden fietsen gelabeld…

LandelijkIn het beleidsprogramma 2007-2011 van het kabinet Balkenende IV is de aanpak van fietsendiefstal opgenomen. De doelstelling is 100.000 gestolen fietsen minder in 2011 ten opzichte van 2006. Om deze doelstelling te bereiken is onder andere het fietsdiefstalregister van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in het leven geroepen. Dit register is operationeel vanaf januari 2008. Hierin worden alle aangiftes van gestolen fietsen, die zijn voorzien van merk en framenummer of chipnummer, opgenomen. Momenteel zijn alle korpsen in Nederland op dit register aangesloten. Met de komst van dit register kan er gericht worden gezocht naar gestolen fietsen. De landelijke campagne en lokale acties dragen daarnaast ook bij aan het behalen van deze doelstelling.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Gewoon ff een fiets jatten en vervolgens ff hierlangsgaan… Als je hem dan kwijtraakt brengt de afac hem vanzelf bij je terug… 😀


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.