De Gift City bestaat 5 jaar - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

De Gift City bestaat 5 jaar

Zwolle – Op 1 mei 2020 bestaat de Gift City 5 jaar, en dat geeft reden tot dankbaarheid voor iedere betrokkene van deze unieke stichting. Normaal gesproken is zo’n jubileum bij uitstek de gelegenheid om een gezellig feest te organiseren.

Echter heeft de Gift City vanwege de corona maatregelen de reeds geplande festiviteiten vooralsnog moeten uitstellen. Dat neemt niet weg dat we het jubileum niet ongemerkt aan u voorbij zullen laten gaan. Bij de Gift City werken mensen op vrijwillige basis binnen één van de vijf onderdelen van de Gift City. Wekelijks komen er gemiddeld 150 vrijwilligers, ieder met zijn eigen achtergrond of verhaal, om hun kwaliteiten in te zetten in de Keuken, het City Café, de Meubelloods, de Twinkelwinkel of op het Talentenbureau.

Bij de Gift City is iedereen gelijk. Arm en rijk, zwak of sterk, iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan het reilen en zeilen van de Gift City. En dat is nu dus inmiddels al vijf jaar lang het geval!
Voor mensen die een beetje bekend zijn in Zwolle is de Gift City zeker geen onbekende plek om binnen te lopen. Ook vanuit hulpverleningsinstanties worden er geregeld mensen doorverwezen om te komen werken bij de Gift City. Als mensen geïnteresseerd zijn in het doen van vrijwilligerswerk bij de Gift City is het gebruikelijk om een oriënterend intake-gesprek te voeren met een coördinator. Dan wordt er samen gekeken naar de meest geschikte werkplek die passend is bij de achtergrond van een persoon. Maar naast het doen van vrijwilligerswerk is er nog veel meer mogelijk binnen de Gift City.
Gebruikte meubels ‘die een tweede leven verdienen’ worden, nadat ze zijn aangemeld bij de Meubelloods, in overleg aangenomen en opgeslagen. Mensen die kunnen aantonen dat ze onvoldoende financiële middelen hebben en zich via de website vooraf hebben aangemeld mogen langskomen en gratis meubels en witgoed uitzoeken.

In de Twinkelwinkel worden uitsluitend nieuwe artikelen verkocht die zijn gedoneerd aan de Gift City. Vaak zijn het nieuwe restpartijen en/of retourpartijen van bedrijven en winkels, spullen die nog nieuw in de verpakking zitten. En ook veel nieuwe ongebruikte spullen van en via particuliere gevers. Deze artikelen worden voor de helft van de nieuwprijs verkocht in de Twinkelwinkel. De sfeer in de winkel is rustig en de vrijwilligers die in de Twinkelwinkel werken zijn altijd bereid om mee te denken en helpen graag als er dingen onduidelijk zijn. Dat ondernemers en bedrijven samen met de Gift City meewerken aan het voorkomen van verspilling van nieuwe spullen en dat is helemaal van deze tijd. De gun-factor die de Gift City van lokale ondernemers krijgt door het doneren van de spullen is absoluut één van de redenen tot grote dankbaarheid.

In het City Café kunnen gasten van de Gift City gezellig komen lunchen of dineren. Ook kun je er prima terecht voor een kop koffie met huisgemaakt gebak. Elke gast wordt vriendelijk behandelt door een gastheer/vrouw en zorgvuldig voorzien van iets te eten of drinken en ervoor te zorgen dat ze een fijne tijd hebben bij de Gift City. Niet zichtbaar voor de bezoekers, maar minstens zo belangrijk is wat er ondertussen gebeurd in de Keuken. Onder begeleiding van een chef-kok en leidinggevenden wordt er daar door de vele vrijwilligers achter de schermen hard gewerkt aan de heerlijke gerechten.

Zonder vrijwilligers, financiële steun of praktische support kan de Gift City niet bestaan. Dat het al 5 jaar lang lukt om op deze unieke wijze de Gift City draaiende te houden is bijzonder te noemen. Meer dan 125 vrijwilligers zijn in de afgelopen 5 jaar al doorgestroomd naar een duurzame betaalde baan, via onder andere de bekende ondernemerslunch en vele andere vrijwilligers hebben weer een doel, vriendschappen, plezier en structuur in hun leven gekregen. De persoonlijke groei die veel mensen er doormaken, de mooie feesten en partijen die er georganiseerd worden en de veilige plek die het voor velen mag zijn zal hopelijk ook na 1 mei weer voor velen een mooiere invulling en toekomst brengen!

Artikel delen: