Diezerpoort - Foto: Wouter Steenbergen
Diezerpoort
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Veel zon, zondag het warmst

Zwolle – Zaterdag schijnt de zon boven de stad. Dat gebeurt na een vrij heldere nacht waarin het afkoelt naar ongeveer 4 graden. Overdag stijgt het kwik in de Zwolse thermometers energiek. Dat gaat omhoog richting 21 graden, wat warmer is dan vrijdag.

De wind is naar het zuidoosten gedraaid en stelt meestal weinig voor. Deze ingrediënten tezamen vormen een recept voor lekker paasweer. Sluierwolken noemen we nog even omdat die ook aanwezig zijn in de blauwe lucht boven Zwolle. Ze dempen de zonnestralen niet of nauwelijks.

Sluierwolken kunnen zorgen voor optische effecten zoals een kring om de zon, ook wel halo genoemd. Vrijdag werd vanuit Zwolle reeds een halo waargenomen.

In nacht naar zondag worden paaseieren die reeds in de tuin verstopt zijn door de paashaas, gekoeld naar ongeveer 6 graden. Eierzoekers starten ‘s morgens met ongeveer 9 graden op neushoogte.

Eerste paasdag is de warmste dag van het paasweekend. In de stad wordt onder veel zonneschijn een temperatuur van 23 graden waarschijnlijk wel gehaald. Behalve wolkensluiers op grote hoogte, verschijnen tevens stapelwolken op geringere hoogte boven Zwolle. In de middag en avond is er een kleine kans dat daar een bui tussen zit.

In de nacht naar maandag zijn er tijdelijk minder wolken. De wind draait naar het koude noorden en dat gaat zeker niet ongemerkt voorbij. Niet alleen omdat het een stevige bries is, windkracht 4, maar ook wat betreft de beduidend lagere temperatuur.

Het is de vraag of 12 graden gehaald gaat worden op tweede paasdag. Dat is andere paaskoek dan de warmte van eerste paasdag. De zon krijgt het moeilijker door de toestroom van wolken uit noordelijke regionen. De kans op een bui lijkt voorlopig minimaal.

Volgens de huidige inzichten warmt het vanaf woensdag weer op.

Artikel delen: