Evelien Hoekman - Foto: Saskia op de Weegh
Evelien Hoekman
Foto: Saskia op de Weegh

Zwolse Evelien bouwt in LEGO MASTERS

Zwolle – Zaterdagavond was de eerste uitzending van LEGO MASTERS op televisie. Een soort Heel Holland Bakt, maar dan met LEGO in plaats van taarten. Zestien kandidaten strijden om de titel LEGO MASTER en één daarvan is de veertigjarige Evelien Hoekman uit Zwolle.

‘Wat een avontuur, wat een geweldig programma om onderdeel van uit te mogen maken.’ Evelien straalt als ze over de opnameperiode vertelt. Onbeperkt steentjes om mooie dingen van te maken, maar met een tijdslimiet en een gerichte opdracht. ‘Vooral die tijdsdruk doet rare dingen met je en 18 uur achter elkaar bouwen is bijna topsport. Dat had ik wel een beetje onderschat’. Gelukkig waren de opnames klaar voordat de coronaperiode begon.

In de eerste aflevering bouwen alle deelnemers een flatgebouw van meer dan anderhalve meter hoog. ‘Nee, dat had ik nog nooit eerder gedaan. Wel van Duplo maar dat is toch anders.’ Evelien haar echte hobby is namelijk het bouwen van knikkerbanen op Duplo oftewel Hubelino. ‘Dat is echt een beetje uit de hand gelopen.’ Voor de eerste verjaardag van haar dochter kocht Evelien een grote doos Hubelino. ‘Leuk voor mijn man, dacht ik nog, kan hij met onze dochter lekker bouwen. Nu zijn we vier jaar verder en heb ik er gedeeltelijk zelfs mijn werk van gemaakt.’ Want na de eerste doos Hubelino kwamen diverse aanvullingen en partijtjes Duplo van Marktplaats. De verzoeknummers van haar dochter wakkerden de creativiteit aan. ‘Mama, ik wil een zeemeerminknikkerbaan. Mama, wil je een olifant bouwen?’ Nu geeft zij workshops op scholen en teambuildingsactiviteiten voor bedrijven met de Hubelino knikkerbanen. ‘Dat vind ik zo leuk om te doen, de glimlach van kinderen als ze een baan gebouwd hebben. Maar het begeleiden van volwassen is minstens net zo leuk. Het lijkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt het toch wat lastiger. En dan wil je collega het ineens anders aanpakken, heel frustrerend. Kortom het is een echte teambuildingsactiviteit dat bouwen.’

Evelien vormt een duo met Natasja de Vos uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk. De dames kennen elkaar van Instagram waar ze allebei een LEGO account hebben. (@BrickADay en @by_a.n.n.a.) Voor de casting hadden ze elkaar nog niet live gezien. ‘Dat maakt het wel extra spannend, inderdaad, maar onze online samenwerkingen verliepen zo soepel dat we het gezamenlijke avontuur helemaal zagen zitten.’ Twee jaar geleden maakten ze hun eerste gezamenlijke foto met daarop de Joker in het Rijksmuseum. Evelien bouwde van Duplo de Joker na en Natasja maakte een tafereel met haar Jokerminifigures. Afgelopen najaar volgde een reeks Hubelino-monsters en nu dus LEGO MASTERS. ‘We hebben nu een gezamenlijk Instagramaccount @brickchicksss. Plannen voor verdere samenwerking zijn er volop. Maar nu eerst de afleveringen bekijken.’ Hoever ze gekomen zijn, dat mogen ze niet vertellen.

Artikel delen: