Baanbrekend onderzoek Isala cardiologen

Zwolle –  Het vroegtijdig toedienen van speciale bloedverdunners in de ambulance leidt tot betere resultaten bij patiënten met een hartinfarct. Dit is de conclusie van een internationaal onderzoek in gang gezet door cardiologen van de Isala klinieken te Zwolle en gepubliceerd in het medisch tijdschrift de Lancet. Om verdere bloedstolling te voorkomen krijgen patiënten met een hartinfarct bloedverdunners toegediend. Tot op heden was het gebruikelijk om relatief milde bloedverdunners te geven in de ambulance als via een hartfilmpje (ECG) de diagnose hartinfarct was gesteld. Uit de studie blijkt dat vroegtijdig toedienen van de speciale bloedverdunner glycoproteïne in de ambulance leidt tot 20% minder complicaties na de dotterbehandeling, met name minder heringrepen en minder sterfgevallen.

De studie is uitgevoerd in 24 centra verspreid over Nederland, Duitsland en België. Het toedienen van de speciale bloedverdunner bij 984 patiënten kort na het ontstaan van de klachten leidde vaker tot een normalisatie van de ECG-afwijkingen in vergelijking met de toediening van een placebo. Normaliter wordt de speciale bloedverdunner pas toegediend in het ziekenhuis bij complicaties na de dotterbehandeling. De verbeteringen op de ECG waren al zichtbaar tijdens het transport van de patiënt in de ambulance, maar het meest uitgesproken een uur na de dotterbehandeling. De resultaten van het onderzoek laten duidelijk zien dat de huidige combinatie van bloedverdunners in de ambulance onvoldoende is. Het onderzoek is gerandomiseerd, placebo gecontroleerd uitgevoerd.

 De cardiologen van de Isala klinieken hebben ruime ervaring met het doen van onderzoek onder patiënten met een aan acuut hartinfarct. Eerder lieten zij al zien dat het resultaat van een dotterbehandeling beter is als de diagnose al in de ambulance gesteld wordt, waardoor een patiënt direct naar een dottercentrum kan worden vervoerd. De combinatie met het vroegtijdig toedienen van bloedverdunners in de ambulance, leidt dus tot optimalisatie van de hartinfarctbehandeling.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Zet maar niet in de fik Dick ! Zwolle is de groenste stad van Europa, als de vlammen overslaan hebben we pas echt de poppen aan het dansen. En al die sirenes resulteren weer in nieuwe geluidsoverlastklachten.


    Maak melding

  2. 😀 Laaiend vuur met vlammen metershoog. Alles in Lichterlaaie, overslaande vlammen, dansende poppen en loeiendesirene-klachten…..mwoo wel weer comedy genoeg dan dankzij al die zure klachten.


    Maak melding

  3. En door al dat geklaag krijg je weer last van je hart. Gevolg: Zwolle heeft met de Isala klinieken experts met verstand van de rikketik.


    Maak melding

Reageer