Indrukwekkende herdenking gevallenen Oost-Azië

Zwolle – Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout vond vrijdagavond onder grote belangstelling de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Op emotionele wijze  werden de militaire- en burgerslachtoffers die vandaag, 63 jaar geleden zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 herdacht. Burgemeester Henk Jan Meijer legde samen met gedeputeerde mevrouw drs. C. Abbenhues een krans namens het openbaar bestuur. Daarna werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. 

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Na de Last Post droeg de burgemeester van Zwolle, de heer drs. H.J. Meijer, een gedicht voor. ( zie lees verder ).

Fluistering uit het verleden

Een briesje van ver gekomen komt spelen met mijn haar. Een fluistering uit het verleden legt zich te rusten aan mijn oor. Maant me het pad af te lopen terug naar wat eens was naar dat wat is geweest. De lucht speelt besluiteloos. Met paars, oranje, rood en roze adembenemende schakeringen die me verder lokken richting horizon. 

Ik loop door de schemering groet de schimmen die zich langzaam los maken uit de schaduwen ontwaakt door de jaarlijkse stilte van de mensenwereld, die hen niet laat verdwijnen in de vergetelheid. Samen wachten wij op de dageraad van de vrijheid. En als de zon mijn wangen zachtjes kust keer ik op mijn schreden terug. 

2004,

Hanan el Boundati

Artikel delen:
Reactie 1
  1. dit zijn echte helden, maar op zulke gebeurtenissen zie ik nooit eens reacties. als fc zwolle voor de 30e keer een spits haalt uit zuid-amerika zijn er 86 berichten maar over zoiets als dit zie ik nooit de bekende namen verschijnen.


    Maak melding

Reageer