Tweede Mariaprocessie een feit

Zwolle – Druk, druk, druk in de binnenstad. Met het grote Stratenfestival en lijnrecht daarop de herdenking van de gevallenen in Oost-Azië in Park Eekhout, was het vrijdagavond weer druk in town. Naast deze twee onderdelen liepen ter gelegenheid van Maria ten Hemelopneming, vrijdagavond ook vele processiegangers, niet alleen uit Zwolle, maar uit vele hoeken van het land mee in de Mariaprocessie rond de Onze Lieve Vrouwebasiliek aan de Ossenmarkt.

Als belangrijkste Mariafeest binnen de Rooms-katholieke Kerk, wordt op Maria ten Hemelopneming de opneming van Maria met ziel en lichaam in de hemel herdacht. Het is nu voor de tweede keer dat deze processie wordt gehouden en vergeleken met vorig jaar waren er weer meer processiegangers.

Rond half zeven stelden tegen de tweehonderd gelovigen zich op voor de processie. Voorafgegaan door een groep met volwassenen en kinderen, gekleed in het wit en blauw en een grote rozenkrans meedragend, trok de stoet, onder het zingen van enkele Marialiederen, rond de basiliek. Het Mariabeeld van de Zwolse Broederschap voor Kevelaer werd door vier dragers in de processie meegedragen.

Evenals vorig jaar bij de eerste processie sinds vele jaren, was Mgr Gerard de Korte ook aanwezig. Of hij het volgende jaar aanwezig zal zijn is maar de vraag, aangezien hij kort geleden tot bisschop van het bisdom Groningen is benoemd.

Tijdens de viering eerden de aanwezigen Maria, door het plaatsen van een lichtje onder het Mariabeeld en na afloop was er nog een speciaal Mariaconcert.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Nooit van gehoord. Je bedoelt waarschijnlijk eikenprocessierupsen. Die lopen inderdaad ook achter elkaar aan. Maar dat heeft niets met devotie te maken.  Maak melding

 2. Maria-processie
  Geweldige vreugde, als je kunt ontvangen met een open hart!
  Dat alle mensen in moeilijkheden, nabijheid en troost mogen
  putten uit deze viering.
  Dat alle mensen Haar als hun moeder mogen herkennen.
  Geweldig een kind van haar te mogen zijn…….
  zelfs als je bespot wordt…..


  Maak melding

 3. Bah wat een belachelijke reacties hier weer zeg. Een beetje respect naar elkaar kan echt geen kwaad, jochies…

  @catharina: Mooi stukje! En laat je niet kisten door deze kleuters.


  Maak melding

 4. heb het zelf gezien, zeer indrukwekkend. denk zelf dat tjalling, brug en gezellig alleen reageren op de foto,s hier. zeer kortzichtig als dat zo is


  Maak melding

 5. Wijzer ? Ooit gehoord van pedofiele pastoortjes die zich aan kleine kinderen vergrepen hebben ? Homofobie ???? Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Voor dergelijke mensen heeft GEZELLIG geen greintje respect.


  Maak melding

 6. Op zich heeft het natuurlijk altijd wel wat… Zelf kom ik uit het katholieke Limburg, maar ik zie mezelf niet meer als gelovig. Wel is dit soort dingen van de kerk vaak erg indrukwekkend. Net als het bezoeken van een kerk om te zien hoe ontzettend veel mensen in de loop der jaren voor het geloof over hebben gehad om dit soort bouwwerken te kunnen maken. Daar kunnen de huidige aannemers nog een puntje aan zuigen!

  Wel vind ik, dat je rekening moet houden met de keerzijde van dit verhaal.

  Maria-processie
  geschreven door catharina, op 16 augustus 2008 om 21:27

  Geweldige vreugde, als je kunt ontvangen met een open hart!
  Dat alle mensen in moeilijkheden, nabijheid en troost mogen
  putten uit deze viering.
  Dat alle mensen Haar als hun moeder mogen herkennen.
  Geweldig een kind van haar te mogen zijn…….
  zelfs als je bespot wordt…..

  En dan zeg ik: prima. Maar probeer eens niet alleen je hart, maar ook je verstand te openen. En zie dan dat ook door dit geloof veel mensen juist lijden in plaats van troost te putten.

  En luister eens een keer goed naar wat de bejaarden mompelen op het moment dat ze een schuldbelijdenis doen! Dat is niet mis!


  Maak melding

 7. Ach, ik denk dat voor sommigen geloof een houvast is om hun angst te verdrijven en dat anderen geloven vanwege een sterk positief gevoel. Mensen die geloven vanuit angst maken meer kapot dan heel, mensen die geloven vanuit een positief streven, begrijpen er volgens mij tenminste iets van. Immers, de bijbel is een leuk boek met sterke metaforen en interessante levensbeschouwingen, maar laten we wel wezen. Het volledig letterlijk nemen van dit boek is de grootste ontkenning van je zintuigelijke waarneming ooit….


  Maak melding

 8. Ieder zijn eigen tradities, prima. Maar het blijft een poppenkast. Waarom zou er niet kinderachtig op gereageerd mogen worden. Ik vind dit hopeloos ouderwets??


  Maak melding

 9. Als antwoord op je vraag Corner: Ja! Jij vindt dit inderdaad hopeloos ouderwets. (Waarom je het als vraag stelt is mij dan weer een raadsel ;))

  Inherent aan “traditie” is dat het een poppenkast is. Maar dan kun je het nog wel leuk vinden.


  Maak melding

 10. @Ghehe: En wie heeft het in dit stukje dan over het letterlijk nemen van de bijbel of zelfs maar over de verdere invulling van je geloof tegen jou?
  Ik vind gewoon dat je iedereen in zijn of haar waarde mag laten en niet meteen alle gelovigen, en hetzelfde voor alle niet-gelovigen, over één kam hoeft te scheren.
  Mensen die het op deze (Maria-processie-)manier willen doen, hebben daar toch ook hun goed recht in?

  @Corner:
  Dat is nou precies waar ik op tegen ben: waarom moet er zowiezo kinderachtig gereageerd worden op wat dan ook?
  Dat recht heb je ‘verspeeld’ op het moment dat je volwassen werd…

  @Plantje: Ik ben gelovig, maar dat staat voor mij los van kerkgang. Het ‘troost krijgen door naar de kerk te gaan’ werkt voor mij op dit moment ook even niet, maar dat wil toch niet gelijk zeggen dat God mij geen troost kan geven? Dat is voor iedereen anders en dus kan je dit niet over iedere gelovige beweren: “En zie dan dat ook door dit geloof veel mensen juist lijden in plaats van troost te putten. ” Ik denk dat de uitvoering van het geloof hiermee voor jou te maken heeft en niet zozeer de gelovige die gelooft dat God bestaat. Het ‘uiterlijk vertoon’ van sommige geloven hoeft van mij ook niet altijd. Dat is echter voor sommigen juist de troost die zij vinden in het leven van alledag en dat mag je niet (zolang zij jou er dus niet mee lastig vallen dan) afkraken. Daarmee kan je iemand net zo goed veel pijn doen en dat lijkt me niet nodig.


  Maak melding

 11. Ik denk dat de uitvoering van het geloof hiermee voor jou te maken heeft en niet zozeer de gelovige die gelooft dat God bestaat.

  Klopt…het feit dat iemand gelooft in god zit mij niet dwars! Heb je helemaal gelijk in! (Volgens mij zou dat ook niemand anders dwars kunnen zitten, maar ik kan niet voor anderen spreken.)

  Het ‘uiterlijk vertoon’ van sommige geloven hoeft van mij ook niet altijd. Dat is echter voor sommigen juist de troost die zij vinden in het leven van alledag en dat mag je niet (zolang zij jou er dus niet mee lastig vallen dan) afkraken. Daarmee kan je iemand net zo goed veel pijn doen en dat lijkt me niet nodig.

  Vergeet niet, dat ik juist zoiets als een Mariaprocessie wel indrukwekkend en interessant vind. Niet alle uiterlijk vertoon van religie is vervelend…allerminst!

  Het enige waar ik zelf problemen mee heb is wanneer religie aan sommige mensen opgedrongen wordt. Dan zal het me worst wezen of anderen daar troost in vinden. Dat gaat te ver.
  Zo denk ik ook, dat je heel voorzichtig moet zijn met het meenemen van kinderen naar kerken. Ook met hoe je je uit over je eigen geloofsovertuiging moet je ten aanzien van kinderen in mijn optiek voorzichtig zijn!  Maak melding

 12. Religies kunnem mensen uitsluiten (homofobie). Daarnaast hebben in het verleden diverse priesters van alles gedaan wat god verboden heeft. Dit werd door de kerk in de doofpot gestopt. (De admin heeft overigens ook al een harde maar correcte constatering van mij weigeren te plaatsen). Niet zo gezellig dus !!


  Maak melding

 13. @Gezellig:
  Ja en er is laatst ook weer een leerkracht in het nieuws geweest en dus deugt natuurlijk geen enkele docent meer en zo kan je nog wel even doorgaan.
  Dat het gebeurt is verschrikkelijk. Dat daarmee iedereen weer over één kam geschoren wordt, vind ik ook verschrikkelijk!

  @Plantje:
  Dat je bij kleine kinderen uit moet kijken in het vertellen over het geloof dat snap ik niet helemaal, aangezien ik pas toen ik 19 of zo was vragen ging stellen die ertoe doen en het echt niet zo is dat ik daarvoor geïndoctrineerd werd. Dat kan per situatie natuurlijk verschillen, maar daar zou ik dan jouw situatie voor moeten kennen om dat te kunnen bekijken.
  Ik voel me in elk geval niets minder, omdat mijn ouders me liefdevol over hun geloof verteld hebben. Ik vond het zelfs leuk dat mijn opa en moeder alle verhalen zo uit het hoofd kenden en kennen en me open hielden voor andere meningen. Maar ook dat zal persoonsgebonden zijn.

  Waar ik een gruwelijke hekel aan heb, zijn de mensen die in de kerk vooraan zitten en schijnheilig doordeweeks zijn.
  Als iemand me probeert te overtuigen van zijn of haar geloof dan ben ik echt niet op mijn mondje gevallen en zal ik me ook zeker laten horen als ik het daar niet mee eens ben. En andersom verwacht ik dat ook van de ander. Ik ben het wel met je eens dat je op moet passen hoe je het brengt hoor, maar ik maak me daar in dit geval niet zo’n zorgen over.


  Maak melding

 14. Ik denk veel kinderen nog steeds te horen krijgen vooral niet te veel na te denken over het geloof en maar gewoon te volgen. Dat vind ik geestelijke kindermishandeling.

  Dit inderdaad geheel in tegenstelling tot hoe jij het in je jeugd hebt ervaren Marrianne. Ik kan me dan ook indenken dat je mijn gedachtengang niet helemaal kunt volgen.

  Maar klein voorbeeldje…
  In het boerengat waar ik vandaan kom werd je gedoopt. Op dat moment kon je nog niets zeggen, laat staan een keuze maken.
  Vervolgens kreeg je de eerste communie. Je kon wel wat zeggen, maar je kreeg immers kadootjes en iedereen deed dat.

  En toen kwam de klap op de vuurpijl! Het vormsel! Mijnheer pastoor vertelde ons, dat DIT het moment was om te kiezen voor het geloof. (En zelf bedacht ik erbij: of om NIET voor het geloof te kiezen!) Een nieuw klasgenootje uit Amersfoort kwam wegens familieomstandigheden in ons boerengat wonen. Alleen hij was gereformeerd. En dus was er geen plaats voor hem in de kerk. En terwijl wij druk bezig waren met liedjes zingen, knippen plakken en dingen lezen die waarschijnlijk ergens uit de bijbel kwamen mocht hij rekensommen maken en wat taaloefeningen doen. (Hij moest toch EEN keer van die harde g af!)
  En ook eens per twee weken als we met de hele school die de eerste communie had gedaan naar de kerk gingen bleef hij alleen achter.
  Bovendien werd hij door iedereen met de nek aangekeken. (Uiteraard door bijna iedereen….anders had ik het hier niet verteld)

  En zo kreeg ik het idee dat het vormsel helemaal geen keuze is in zo’n gemeenschap. En ik vind dan ook dat al die kinderen op zo’n moment geïndoctrineerd wordt en dat er sprake is van massale georganiseerde kindermishandeling!


  Maak melding

 15. @Ghehe: En wie heeft het in dit stukje dan over het letterlijk nemen van de bijbel of zelfs maar over de verdere invulling van je geloof tegen jou?

  Ik Marrianne, daar heb ik het over. Ik snijd dit onderwerp aan omdat het nogal vaak voorkomt dat er mensen volledig bang zijn geworden voor het geloof. Merk het ook aan mensen om mij heen. Vind ik zonde, om iets moois zo lelijk te maken. Heeft dus niet specifiek met de Mariaprocessie te maken, maar des te meer over de al in gang gezetten geloofsdiscussie.
  Ik vind het een interessant onderwerp en vind het leuk hierover te discussiëren. Daarbij laat ik iedereen in zijn/haar waarde, die anderen ook in hun waarde kan laten. Daarom mag het onderwerp wel besproken worden toch? Dus als antwoord op je vraag;ja, ik heb er respect voor dat ze die dag hebben georganiseerd, dat heb ik ook niet anders gevonden.


  Maak melding

 16. @Plantje:
  Duidelijk.
  Ik snap nu iets meer van je wrok jegens de kerk.
  Ik heb zelf gelukkig niet zoiets meegemaakt in mijn kerk en ik merk juist dat de kerk waar ik naartoe ging, en weer hoop te gaan over een tijdje als mijn leven weer een beetje in rustiger vaarwater is gekomen, open stond naar iedereen. Ja, Gezellig: iedereen.
  Mijn opa was niet zo open naar iedereen en herhaalde inderdaad ook wat hij had geleerd: dat niet iedereen zomaar alles mag doen waar hij of zij zin in heeft (homosexualiteit, twee geloven op één kussen (mijn ouders) en ga zo maar door). Ik kreeg van hem de oude kant van het verhaal mee en kon met hem er gelukkig wel over praten. Discussies over de kerk hadden niet echt zin voor mijn gevoel met hem, want zijn mening leek niet te veranderen. Maar de mijne wel… Ik vind daarom dus ook dat je moet open staan voor iedereen (binnen de grenzen, dat dan weer wel… Sex met kinderen kan in mijn ogen nooit goed gepraat worden bijvoorbeeld, dus ook niet met kinderen in een parochie).

  @Ghehe:
  Ik vind het ook leuk om te discussiëren, maar vind daarbij dus ook dat je voorzichtig moet zijn en niet alles zomaar voor waarheid aan moet nemen. Wanneer ik fout zit, verwacht ik ook dat anderen me erop attenderen.

  De kerk is nou eenmaal wat de mens ervan maakt… En de één maakt daar wat moois van en de ander verpest dat dan weer…
  Geloven is in mijn ogen iets persoonlijks: je kan een ander proberen te overtuigen van jouw geloof, maar dat werkt niet als de ander er niet voor open staat.


  Maak melding

 17. ik merk uit de reactie van gezellig dat er dus inderdaad censuur gepleegd wordt door de admin? ik hoop van niet…. het beheren van dit soort sites is een grote verantwoordelijkheid en macht die daarmee gepaard gaat… elke vorm van censuur is daarbij dan ook verwerpelijk, zeker bij dit soort discussies!

  =========

  Nee, geen censuur. Was niet nodig 😉
  De redactie is niet 24 uur online…
  De berichten zijn na controle goedgekeurd en tussen de lopende discussie terecht gekomen.


  Maak melding

 18. Gisteren er niet aan toe gekomen om te reageren….waarom?
  Juist, ik was naar de Kerk! En ik bad mijn Rozenkrans….
  Wat een vreugde op zondagmorgen.
  (ik ben écht heel serieus hoor!) Er zit een glimlach op mijn gezicht bij dit schrijven, van échte blijheid.
  Of ik spul geslikt heb, vraagt Gezellig .
  Nou niet dus.
  Geloven is een kwestie van intilligentie!
  Een uitspraak van een groot man, al wil zijn naam mij even niet te binnen schieten,helaas….
  Dat er fouten worden gemaakt in de Kerk. O zeker! Helaas.
  Vanaf het begin was er een Judas, dus hoeft ons dat niet te verbazen……
  Die zonden waar we telkens weer aan deelnemen, hoe christelijk we ook denken te zijn…
  De vreugde echter is dat we mogen Biechten, en zo de vrijheid weer mogen ontvangen, zeker als het ons echt berouwt.
  Ik ga tenminste 1x per 2 weken biechten. Echt waar!
  (en soms wel vaker, als ik weer eens echt iets verkeerd gedaan heb) vandaar misschien die vreugde?
  Of eigenlijk weet ik dat wel zeker!
  Uit jullie reacties lees ik hoe elk vogeltje zingt -schrijft- zoals het gebekt is. Heerlijk, hoe elkeen uniek is ontworpen is, en uniek mag leven.
  Welk een Creator, die dit alles bedacht heeft!
  Zeg nou zelf, niets komt uit het niets, er is altijd een eerste gedachte, een eerste Woord geweest.
  Fouten in en door de ‘kinderen van de Kerk’ ja waarachtig zó érg!
  Ja dat heeft veel lijden veroorzaakt,zeker weten.
  Jammer dat we in ons kikkerlandje de woorden en daden van de ‘papa van de Kerk’, onze Paus niet kunnen horen/zien.
  (Dat is blijkbaar geen nieuws, of het is niet interessant genoeg?)
  Maar de maatregelen die hij genomen heeft, het medeleven en het zichtbare lijden dat het veroorzaakt in zijn hart, alswel in het hart van onze vorige Paus JPII, is zo duidelijk waar te nemen, dat
  hieruit ook genezing gegroeid is voor velen die zo zwaar lijden.
  Dan lees ik over;
  ‘poppekast’ …ja zo is het mij vroeger ook geleerd….
  maar welk een vreugde om hierin dé Waarheid te herkennen!
  Niet jouw of mijn waarheid….dat is iets heel anders.
  Dé Waarheid! Die er is, of jij en ik daar nu in geloven of niet…..
  Onze kinderen iets opdringen?
  Heb je ooit wel eens een kindje meegemaakt,dat atheïst is?
  Nee, natuurlijk niet. Een kind draagt nog zoveel ‘hemels’ in zich.
  Moeten we dat allemaal maar laten uitwissen, met wat de wereld te bieden heeft? Met al die overdreven en opdringende,agressieve beelden en geluiden?
  Schijnheiligheid. Komt ook voor!
  (Wie zegt dat ik er vrij van ben…?…zucht….)wie is er wel vrij van? Kerk is ook een hospitaal voor zieken.
  ‘Kerk niet nodig….., kan het zelf wel……’
  Zei Eva dat ook niet?
  ‘ pluk wel zelf die appel….regel mijn eigen zaken wel….’
  volgens mij hebben we altijd wel een hand of een voet, een leraar,
  een Priester nodig.
  Gedeelde smart is halve smart,
  gedeelde vreugde, dubbele vreugde…!
  De grote Koning David danste naakt voor de Ark van God uit om zijn vreugde te uiten….over Hem die ons en heel onze prachte wereld geschapen heeft. Het kon David niet schelen hoe dat eruit zag….hoe dat eruit zag, of het begrepen werd of niet.
  Juist daarom had God hem zo lief, ondanks zijn fouten…..
  omdat hij zich geborgen wist in die liefde….!  Maak melding

 19. Mensen aan het geloof is niks verkeerds aan,meestal aan de mensen die het verkondigen.
  Vaak krijgen zulke mensen (te) veel macht,en gaan dan enge dingen doen.
  Ik persoonlijk geloof,maar op mijn eigen manier.
  Ik laat mij eigen niet chanteren of bang maken door iemand die mij wilt vertellen hoe ik moet leven.
  Van sommigen reacties hierboven is weer een teken van kortzichtigheid.
  Begrip is een iets waar de mensheid al een hele stap zou kunnen maken.


  Maak melding

 20. Heb je ooit wel eens een kindje meegemaakt,dat atheïst is?
  Nee, natuurlijk niet. Een kind draagt nog zoveel ‘hemels’ in zich.

  Ik ben er van overtuigd dat ieder kind als “niet gelovig” geboren wordt en eventueel gelovig gemaakt wordt. Maar dat is mijn mening.

  Verder Catharina wens ik je veel plezier bij het geloof. Ik vind alleen het stukje over biechten enigszins discutabel….ik vind het altijd een beetje “onschuld kopen”.
  Als ik je stukje lees gaan mijn nekharen overeind staan! Ik krijg echt het gevoel, dat ik je moet helpen in te zien wat voor onzin je je in je hoofd gehaald hebt!
  En ongetwijfeld denk jij over mij hetzelfde! 😉 Want hoe is het mogelijk, dat ik niet zie wat voor blijdschap het geloof ook mij kan brengen?!? Eerlijk gezegd: ik kan het niet verklaren…jij ook niet denk ik.

  God in je hart toelaten? Eerlijk gezegd heb ik dat natuurlijk wel eens geprobeerd. Tot ik zag hoe mensen gekwetst werden…doordat mensen die hun leven lang gelovig zijn geweest veel te vroeg moesten vertrekken… En zo zijn er nog meer dingen die een god of wat dan ook niet mag laten gebeuren. Dat krijg je nooit recht gepraat. Nee, zoals eenieder van mij mag kiezen voor het geloof …zo heb ik juist niet voor het geloof gekozen!


  Maak melding

 21. Mwa, ik denk dat het niet heel reëel is om pijnlijke zaken in de wereld toe te schrijven aan de verantwoordelijkheid van een hogere entiteit. We hebben zelf aardig wat in de melk te brokkelen qua verantwoordelijkheid, lijkt me. 😉


  Maak melding

 22. Heb je gelijk in ghehe… Maar ik vind het ook wat kort door de bocht om alle het goede in de wereld aan een hogeren entiteit toe te schrijven en alle sh*t aan de mensen toe te schrijven!


  Maak melding

 23. Kan het niet laten: De paus/het Vaticaan heeft hier gelukkig niet zoveel invloed, echter in vele landen is dit anders. Hoeveel AIDS slachtoffers heeft het verbieden van het gebruik van condooms al niet opgeleverd ? Men weet in Rome wat de gevolgen hiervan zijn maar men gaat toch door om dit te prediken !!! Dood door schuld ?


  Maak melding

 24. Geloven is een relatie hebben. Liefde regel je niet in je eentje.
  Iemand die je niet kent, kun je geen relatie mee hebben.
  Enkel verstand, rationaliteit, dan kun je goed verdwalen.tunnelvisie en zo….
  We hebben ook nog ‘de ogen van ons hart…’.
  Dat hart kan soms behoorlijk verstopt zitten…..te veel pijn…..
  moeiten……eenzaamheid….
  Biechten ‘onschuld kopen’ tja, maar het is gratis!!
  Je hebt alleen maar een wat nederigheid nodig….en als het kan een beetje berouw.
  Kan goed helpen onze hoogmoed wat in te leveren, ‘tis toch altijd weer een drempel.
  Jammer voor jou, dat je iemand jong hebt moeten verliezen….
  Die eenzaamheid……dat verlangen waar een mens mee achter blijft…Maar menselijk ziet het er anders uit, dan geestelijk.
  Echt waar. Zij die naar de hemel mogen, kunnen daar heel veel voor ons doen. Ons helpen bidden, helpen geloven….
  Want ze willen ons, hun dierbaren graag dichtbij zich hebben,
  als onze tijd daar is.
  Ook in verdriet hebben we een keuze.
  Zelfgericht te blijven, en depressief te worden,
  of ons te laten troosten.
  Door Maria, mijn en jouw Moeder.
  Zij weet wat het is ‘iemand jong te moeten verliezen’ vermoord
  te worden, ondanks dat Hij alleen maar goed deed.
  Geloof me, ze begrijpt ons!
  Wat die vreugde betreft. Ik loop ook niet altijd te jubelen hoor.
  Er zijn geregeld tranen, als er pijnlijke aangelegenheden zijn.
  Maar die vreugde van het hart, komt er dóórheen.
  Heb ik vroeger nooit begrepen.
  Enne plantje, die hogere entiteit, dat is toch echt een Váder,
  die ons liefheeft, en helpen wil
  Die ons de keuze voorhoud. In alle vrijheid. (te vinden in Exodus)
  Om goed en gelukkig te kunnen leven, hoeven wij ‘alleen maar’ Zijn geboden volgen.
  Zoniet, vrije keus…..dan moeten we op de blaren zitten!  Maak melding

 25. Ach de Paus beschouwt het geloof (in mijn ogen) op dezelfde wijze als kinderen Sinterklaas beschouwen. Je krijgt er kadootjes van, maar wanneer je stout bent, wordt dat in het grote boek opgeschreven. Je kunt met de roe krijgen, of erger nog, je wordt in de zak meegenomen naar een verdervelijk oord.
  Wanneer de feiten zich in de loop van de kinderjaren tegen de Sints bestaan opstapelen, begint de ontkenningsfase.
  Pas wanneer het duidelijk wordt dat het je eigen ouders zijn, die de kadoos geven, merk je pas dat de liefde dus veel dichterbij is dan je altijd dacht. Ook is het veel onvoorwaardelijker. Er is geen groot boek, en ook de roe en zak naar Spanje blijken onwaar. Nu je weet dat het hele gebeuren anders in elkaar steekt, kun je meedoen aan het proces, je trekt lootjes en neemt niet alleen, maar geeft ook.

  Vaak wordt bij God aan een ruigbebaarde man gedacht die woont in een onbereikbaar oord. Je kunt m je verlanglijstje (bidden) sturen en krijgt dan wellicht wat je wilt. Zie de vergelijking met onze best Sint.

  Nu; ja, ik geloof zeker in iets groots en moois in de vorm van een god.
  Maar zoals voor kinderen de boodschap een symbolische is geweest, om hen houvast te bieden, afgestemd op de abstracties die een kind aankan. Zo denk ik dat de bijbel destijds een symboliek was, afgestemd op ons spiritueel bewustzijn van 2000 jaar terug. Immers, we hadden het nog druk genoeg met overleven in die tijd. Zekerheid en veiligheid op dit gebied was iets wat de mens erg nodig had.
  Ik denk dat we er inmiddels wel aan toe moeten zijn om de kaders eens in een ander daglicht te plaatsen. Dat houdt wat mij betreft in, openheid en onvoorwaardelijkheid. Vaak willen geovigen de waarheid ontkennen omdat die haaks staat op datgene wat we ons bij hem voorstellen, volgens mij moet de waarheid geen voorwaarde zijn om hem te erkennen. Volgens mij moet je hem kunnen herkennen, ongeacht hoe de situatie en waarheid ook is.
  Zaken als zondagsrust, sex voor het huwelijk, straf, hel en verdoemenis zijn zo menselijk, projecteer dat niet op hem. Ik vind dergelijke zaken dan ook lariekoek, ongeacht wat de Paus ervan zegt.  Maak melding

 26. Condooms en Paus….
  Allereerst de Paus verbied niets, maar waarschuwt zeer ernstig,
  voor de enorme schade die een mens zichzelf én de ander toebrengt. De Kerk gaat voor de Waarheid!
  En is een condoom niet één grote leugen?
  Willen we weten hoeveel ziektes ze gewoon doorlaat?
  Hoeveel SOA er is, ondanks of dankzij al die ‘veiligheid’ van dat nepding? Die rubber-jongens moeten ook aan de kost komen,
  met hun winstmarges…
  Heb je gehoord van dat Zuid-Afrikaanse land,(was het niet Oeganda, maar moet je nakijken) dat door een hoge moraal leer, de Aids-slachtoffers drastisch wist te doen dalen…..
  Tot de rubber-jongens kwamen, met containers vol! (niet gratis)
  De ziekte sloeg zo alarmerend toe, dat de regering hun mét hun hele handel over de grens gezet heeft!
  Vreemd dat deze waarheid niet tot ons door wil dringen.

  Ghehe
  Hoe de Paus denkt volgens jou….?
  Je kunt hem kennen hoor, hij schreef meer dan 40 boeken.
  Prof in de theologie,en wetenschapper van niveau, door
  vriend en vijand bewonderd. En wekelijks toespraken alles te volgen in tal van talen. http://www.k-tv.at (duits) http://www.ewtn.com (engels)

  Sinterklaas? Kán gezellig zijn. Brengt ook veel gewonde kinderhartjes, als blijkt dat pa en ma en vele volwassenen hun best deden om je voor te liegen, en zich daarmee heerlijk vermaakten……

  Je gedachten over God, zit wel wat in, ook niet.
  Te vergelijken misschien met een kerk met glas in lood ramen.
  Aan de buitenkant lijkt alles saai en donker, en denk je alles te weten. Binnen zie je de werkelijkheid. Hoeveel genade daar stroomt, als het Licht komt schijnen,
  en dat dat ook voor jou kan zijn.
  Geloven uitproberen, lijkt me niet te werken.
  Vragen om Waarheid en vertrouwen kom je meer in de buurt.
  Dan nog kan het een echte zoektocht zijn. Schatgraven.
  Een waarachtige schat,
  ligt natuurlijk niet aan de kant van de weg.  Maak melding

 27. Cool! Iemand die waarachtig serieus waarschuwt voor het gebruik van condooms! Ik vind het echt schitterend om te lezen! 🙂

  Bedankt! Ik heb me weer een beetje vermaakt op mijn werk 😉


  Maak melding

 28. Maar ik ga er eens op reageren… (Catharina, misschien is het wel een idee wat kortere reacties te schrijven…dat maakt de slagen wat korter)

  Condooms en Paus….
  Allereerst de Paus verbied niets, maar waarschuwt zeer ernstig,
  voor de enorme schade die een mens zichzelf én de ander toebrengt. De Kerk gaat voor de Waarheid!
  En is een condoom niet één grote leugen?
  Willen we weten hoeveel ziektes ze gewoon doorlaat?
  Hoeveel SOA er is, ondanks of dankzij al die ‘veiligheid’ van dat nepding? Die rubber-jongens moeten ook aan de kost komen,
  met hun winstmarges…

  Geloof je dit echt?!? Eén grote leugen… Je moest eens weten hoeveel problemen een condoom kan voorkomen! Tienermoeders, allerlei enge ziektes… je kunt het zo gek niet bedenken!

  Heb je gehoord van dat Zuid-Afrikaanse land,(was het niet Oeganda, maar moet je nakijken) dat door een hoge moraal leer, de Aids-slachtoffers drastisch wist te doen dalen…..
  Tot de rubber-jongens kwamen, met containers vol! (niet gratis)
  De ziekte sloeg zo alarmerend toe, dat de regering hun mét hun hele handel over de grens gezet heeft!
  Vreemd dat deze waarheid niet tot ons door wil dringen.

  Bij mijn weten is 1 1 nog steeds 2…Als ik het bovenstaande moet geloven ga ik daar ook aan twijfelen!

  Sinterklaas? Kán gezellig zijn. Brengt ook veel gewonde kinderhartjes, als blijkt dat pa en ma en vele volwassenen hun best deden om je voor te liegen, en zich daarmee heerlijk vermaakten……

  Zoals ik het altijd gezien heb is sinterklaas nog altijd een feest voor kinderen. Kijk eens hoeveel lol die ukkies er in hebben. Ik kan me niet voorstellen, dat het de ouders gaat om het voorliegen van de kinderen. Ik ken ook niemand die zich serieus belazerd voelt door zijn/haar ouders jaren voorgelogen te zijn. Jeetje zeg…zo kun je alles wel in een negatief daglicht stellen.

  Je gedachten over God, zit wel wat in, ook niet.
  Te vergelijken misschien met een kerk met glas in lood ramen.
  Aan de buitenkant lijkt alles saai en donker, en denk je alles te weten. Binnen zie je de werkelijkheid. Hoeveel genade daar stroomt, als het Licht komt schijnen,
  en dat dat ook voor jou kan zijn.
  Geloven uitproberen, lijkt me niet te werken.
  Vragen om Waarheid en vertrouwen kom je meer in de buurt.
  Dan nog kan het een echte zoektocht zijn. Schatgraven.
  Een waarachtige schat,
  ligt natuurlijk niet aan de kant van de weg.

  Ow…ik ben er echt wel serieus voor gegaan… maar de ratio won het op een gegeven moment toch van…tja…hoe moet ik het noemen het geloven…
  Hoeveel moeite moet een mens doen om te mogen geloven?

  Genade, licht dat schijnt, blijdschap, vreugde, vergeving….allemaal woorden die je noemt…allemaal woorden die ik in geen enkel opzicht bij geloof vind passen. En al helemaaaaal niet bij de kerk!


  Maak melding

 29. Sinterklaas? Kán gezellig zijn. Brengt ook veel gewonde kinderhartjes, als blijkt dat pa en ma en vele volwassenen hun best deden om je voor te liegen, en zich daarmee heerlijk vermaakten……

  Sinterklaas/St. Nicolaas was een katholieke bisschop.
  Vervang Sinterklaas door het geloof/God/katholieke kerk en verwonder je over de uitkomst… als blijkt dat pa en ma en vele volwassenen hun best deden om je voor te liegen, en zich daarmee heerlijk vermaakten……  Maak melding

 30. Catharina, laten we dan voortaan maar zo’n waarschuwing op een pakje Durex printen: Wil je een kleine hummel, hang dit ding dan niet om je lummel


  Maak melding

 31. Plantje, tja, het condoomverhaal. Een beetje vergelijkbaar met Jomanda die mensen oproept om vooral niet naar een docter te luisteren, maar naar haar. Dat wordt bestraft, in elk geval overwogen. Ik vind dit hetzelfde alleen dan op grote schaal.
  Zowiezo, het hele sex voor het huwelijk verhaal, alleen omdat dat niet gezegend is?
  Even zonder gekheid, maar volgens dezelfde letterlijke interpretatie van de bijbel is er toch een flink stel vrijpartijen geweest zonder huwelijk. Sterker nog, zonder had de hele Paus en zelfs Jezus nooit bestaan. Namelijk de vrijpartij van Adam en Eva, maar ja, eerlijk is eerlijk. Condooms hadden ze niet. 😉


  Maak melding

Reageer