Trash Hunters Zwolle begonnen met schoonmaakacties op het water - Foto: Trash Hunters Zwolle
Foto: Trash Hunters Zwolle

Trash Hunters Zwolle begonnen met schoonmaakacties op het water

Zwolle – Zaterdag zijn de Trash Hunters Zwolle weer gestart met het opvissen van afval uit het water. Dit wordt tijdelijk gedaan met twee kano’s. Het schoonmaken gebeurt volgens het RIVM-protocol.

De Trash Hunters melden dat ze sinds drie weken een flinke toename zien van drijvend afval in het water. De eerste schoonmaakactie in de gracht ging zaterdag om 9 uur van start vanaf Brasserie De Hofvlietvilla, die tijdelijk hun steiger beschikbaar hebben gesteld als startbasis voor de kano’s van de Trash Hunters.

De vaste thuisbasis van de kano’s is gewoonlijk Wijkboerderij de Klooienberg, maar die is vanwege de coronacrisis gesloten. Op de Klooienberg liggen de boten opgeslagen. Dat zijn zes kajaks van de boerderij, die de Trash Hunters gratis mogen gebruiken, plus twee kano’s van henzelf.

Zaterdag om 11 uur waren ze met twee kano’s nog maar 460 meter verder en waren al zes vuilniszakken gevuld met opgeviste troep. De Trash Hunters merken duidelijk dat de vuilvisboot van de ROVA een maandje ter reparatie op de werf ligt. Hierdoor blijft er meer rommel dan normaal in het water liggen.

De Trash Hunters volgen RIVM-richtlijnen tijdens hun schoonmaakacties. Er moet meer dan 1,5 meter afstand zijn tussen de mensen in de kano. Er wordt niet gesleept met kano’s, want die liggen al in het water. Elke deelnemer heeft zijn eigen grijper en peddel. Er wordt tijdens de coronacrisis gewerkt met een vaste groep mensen die gebruikmaakt van slechts twee kano’s, waarin maximaal twee personen zitten. Er wordt geen grootschalig evenement van gemaakt. Op de steiger is er geen groepsvorming en degenen die zich ziek of verkouden voelen blijven thuis.

De Trash Hunters zeggen dat ze diverse mensen hebben gesproken die het water langs de kade of rond hun boot zelf willen opruimen.

Eerste schoonmaakactie van de Trash Hunters Zwolle

Artikel delen: