Haringvliet - Foto: Wouter Steenbergen
Haringvliet
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Veel zon en veel wind

Zwolle – Dinsdag is er veel zon en veel wind. De temperatuur smokkelt er een graadje bij vergeleken met maandag. Toen haalde ons weerstation in Zwolle-Centrum de 19 graden net niet. Ook in Stadshagen bleef het kwik op ruim 18 graden steken.

Dinsdag is er geen wolkje te bekennen boven Zwolle. De straffe en soms vlagerige oostenwind neemt toe naar windkracht 4 à 5 in de middag. Een plek in de zon en uit de wind vinden, dat is het devies. Er wordt droge continentale lucht aangevoerd waarin het zicht uitstekend is, zowel horizontaal als verticaal. Na zonsondergang zijn de satellieten van Starlink vanuit Zwolle te zien.

Starlink is een project van SpaceX. Dit bedrijf van Tesla-baas Elon Musk is bezig om duizenden satellieten voor draadloos internet in een baan om de aarde te brengen. Momenteel zijn daarvan 362 gelanceerd. Een flink aantal is op heldere avonden en nachten met het blote oog waarneembaar.

Dinsdagavond vanaf ongeveer 22.00 uur is een gelegenheid om Starlink-satellieten te zien. Ze verschijnen dan aan de westelijke hemel, waarna ze bijna recht over je heen trekken richting het oosten. Dit gaat praktisch de hele avond zo door, hoewel ze niet altijd even helder zijn. De satellieten zien er uit als bewegende sterretjes. Ze hebben geen knipperlichten zoals vliegtuigen die wel hebben.

De Starlink–satellieten draaien in langgerekte groepen op 550 kilometer hoogte om de aarde. De actuele positie van de groepen is te volgen op deze kaart. Klik op Live Map.

De komende dagen is het zowel overdag als ‘s avonds onbewolkt en droog weer. Woensdag is de oostenwind nog stevig, maar daarna neemt hij af. De temperatuur stijgt naar 20 graden of meer op donderdag en vrijdag.

Artikel delen: