Nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord met groen en water - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord met groen en water

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft samen met Openbaar Belang en de ontwikkelcombinatie Nijhuis/Explorius een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de wijk Weezenlanden-Noord.

Hier worden de huidige appartementen gesloopt. Er komen straks 500 appartementen voor terug: een mix van (sociale) huur- en koopwoningen. Groen en water zijn gekozen als identiteit voor de vernieuwde wijk. Het college legt nu het stedenbouwkundig plan voor aan de gemeenteraad.

Op deze plek in het centrum van Zwolle staan nu verouderde appartementencomplexen. Deze appartementen maken straks plaats voor 500 nieuwe appartementen in een groene omgeving. Er komen 230 sociale huurwoningen, ongeveer 121 huurwoningen in de vrije sector en 150 koopwoningen. Ook is er ruimte voor voorzieningen, bijvoorbeeld een sportschool of kinderopvang. Auto’s worden straks geparkeerd in een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Hierdoor is er meer ruimte voor een groene omgeving.

In het plan is veel aandacht voor groen, water en biodiversiteit. De daken, binnentuinen en de ruimte om de gebouwen heen worden gebruikt om een waterrobuuste omgeving te creëren. Zo kunnen flinke regenbuien worden opgevangen. Extra bomen in de wijk en planten op de daken en gevels zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen en voorkomen hittestress. Door op een natuurinclusieve manier te bouwen wordt er bijgedragen aan het aantal verschillende soorten planten en dieren in de wijk. Dat is goed voor de lokale biodiversiteit.

“Zo creëren we een fijne en groene woonomgeving in het hart van de stad. Met alles wat de historische binnenstad te bieden heeft binnen handbereik en Park de Wezenlanden op loopafstand,” vertelt wethouder Ed Anker. “Het is een prachtig plan op een hele mooie plek in onze stad. Wanneer je hier straks woont, kun je iedere dag meedoen in het stadse leven, midden in het groen.”

Het college van B&W heeft het stedenbouwkundig plan vastgesteld en legt het nu voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt naar verwachting nog voor de zomervakantie een besluit over het plan. Na goedkeuring wordt het bestemmingsplan opgesteld. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2021 het bestemmingsplan aan de gemeenteraad gepresenteerd kan worden.

Foto's 2
Impressie plan Weezenlanden-Noord - Foto: Gemeente Zwolle
Impressie plan Weezenlanden-Noord
Foto: Gemeente Zwolle
Artikel delen: