Coronavirus - Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Coronavirus
Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Basisschool weer open, evenementen gaan niet door

Zwolle – Dinsdagavond om 19.00 uur werd een persconferentie gehouden over de huidige maatregelen voor de beheersing van corona en het wijzigen, behouden of versoepelen ervan.

Premier Rutte gaf aan met grote voorzichtigheid de maatregelen te willen versoepelen. “Het zijn moeilijke afwegingen, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf”. Wel zijn er wat wijzigingen in de maatregelen, welke in vijf onderdelen bekend gemaakt zijn.

Onderwijs
Basisscholen, speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd en kinderopvang gaan vanaf 11 mei geheel of gedeeltelijk open. Kinderen van de basisschool kunnen bijvoorbeeld in delen naar school. Het ene deel de ene dag, het andere deel de andere. Ook de buitenschoolse opvang kan in het zelfde ritme open. Nog steeds geldend is dat leerkrachten en kinderen thuis blijven wanneer zij gezondheidsklachten hebben. De basisscholen in het speciaal onderwijs kunnen geheel open. Basisschoolleerklachten kunnen zich laten testen op corona wanneer zij gezondheidsklachten. Het voortgezet onderwijs zal vanaf 1 juni open kunnen gaan met inachtneming van de anderhalve meter maatregel.

Sport
Blijvend in de maatregelen is dat individueel sporten kan. Een rondje hardlopen, fietsen of anderszins. Voor de kinderen uit de basisschool leeftijd worden de maatregelen versoepeld. Zij mogen weer in teamverband trainen, maar wedstrijden spelen niet. Ook geldt dat er geen ouders verwacht worden langs het veld of lijn. Voor het regelen van deze herziene maatregelen zal de gemeente in overleg met de lokale sportclubs een plan opstellen. Sporters in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar kunnen weer georganiseerd sporten, maar wel met anderhalve meter afstand.

Evenementen
Alle evenementen blijven tot 1 september verboden. Dit om risico’s te beperken en daarnaast duidelijkheid te verschaffen voor de organisatoren. Onder andere de avondvierdaagse, festivals en het betaalde voetbal kunnen dus geen doorgang vinden. Aangezien het nieuwe voetbalseizoen op 14 augustus zou starten wordt ook het nieuwe seizoen getroffen.

Blijvend
De maatregelen die tot 20 mei blijven gelden zijn de maatregelen waar uitoefening van contactberoepen niet toegestaan zijn. Kappers, masseurs en andere beroepsgroepen waar contact niet te vermijden is zullen hun werk niet kunnen uitvoeren. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid ook deze beroepsgroepen te gaan voorzien van beschermende maatregelen. Ook het bezoek aan verpleeghuizen en bejaardenhuizen blijft aan banden.

Basisregels
De basisregels blijven ook gelden. Blijf zoveel mogelijk thuis, werk zo veel mogelijk thuis, boodschappen en sporten doe je alleen. Vaak handen wassen blijft het devies, net zoals hoesten en niezen in de elleboog.

In de week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment. Dan wordt aan de hand van de dan bekende cijfers besloten over de te nemen, behouden of versoepelen van maatregelen. Rutte sprak daarbij de woorden: “De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”.

Artikel delen: