Provinciehuis - Foto: Wouter Steenbergen
Provinciehuis
Foto: Wouter Steenbergen

Provinciale Staten Overijssel besluiten voor het eerst digitaal

Zwolle – Woensdag was er voor het eerst in de geschiedenis een digitale Statenvergadering van Provinciale Staten. De 47 statenleden kwamen niet – zoals gebruikelijk – bijeen in het Provinciehuis in Zwolle, maar vergaderden via een videoverbinding vanuit huis met elkaar.

Bijzonder aan deze vergadering is dat er ook officiële besluiten zijn genomen. Dit is mogelijk door de spoedwet ‘digitale besluitvorming voor decentrale overheden’. In plaats van de stemknoppen in de Statenzaal, stemden de statenleden stuk voor stuk. Voorzitter Commissaris van de Koning Andries Heidema noemde alle 47 aanwezigen bij naam, waarna zij voor of tegen de voorstellen stemden.

In verband met de coronamaatregelen is het voor Provinciale Staten niet mogelijk om fysiek bijeen te komen in het Provinciehuis, daarom vergaderen ze digitaal. Eerder al in kleiner, commissieverband en vandaag met de volledige staten. Commissaris van de Koning: “Het is een bijzonder gezicht, de 47 statenleden als een puzzel op je beeldscherm in plaats van voor je in de Statenzaal. Erg fijn dat op deze manier besluitvorming mogelijk is en projecten niet stil komen te liggen”.

De vergadering is terug te kijken via https://overijssel.notubiz.nl.

Artikel delen: