Zwolle ruikt aan Lacrosse

Zwolle – Donderdag vinden in het kader van de introductie GRASweek (Gezamenlijk Ruiken Aan Studeren) op diverse locaties in Zwolle workshops plaats. Eén daarvan is de introductie van Lacrosse Zwolle op Park Wezenlanden.

Lacrosse is een mix van ijshockey, basketbal en hockey. Met een beschermende body, een helm en een stick met netje gaan teams elkaar ‘te lijf’. Lacrosse Zwolle is een club in oprichting. Dit houdt in dat er nog geen officiële vereniging is. Er zijn Lacrosse-verenigingen in Amsterdam, Groningen en Emmen. De komende maand zijn er een aantal clinics in Park Wezenlanden. Daar wordt gekeken naar de interesse in de sport in Zwolle. Na deze clinics zal de club verder in oprichting gaan. De initiatiefnemers hopen op een adspirant ledental van 20 personen.
 

Louis Prins (re) uit Groningen, en lid van het Nederlands team, in actie…
 
Studenten krijgen uitleg over Lacrosse…

Wat is lacrosse?

Lacrosse is een teamsport die wordt gespeeld met 10 spelers per team (men’s lacrosse), 12 spelers (woman’s lacrosse) of 6 spelers (box lacrosse). Elke speler draagt een stick (crosse) met aan het uiteinde een netje, waarmee hij/zij de bal gooit en vangt. De bedoeling van het spel is om de bal met de stick in het doel van de tegenstander te schieten, waarbij 1 doelpunt 1 scorepunt oplevert. De lacrossebal is een harde rubberen bal met een gewicht van ongeveer 145 gram. De sport is een mengeling van basketbal, rugby, ijshockey en hockey.

Lacrosse is de ultieme combinatie tussen snelheid en fysiek contact. Tijdens de wedstrijd die 60 minuten duurt (4 keer een kwartier) spelen twee teams tegen elkaar. Het gaat erom om zoveel mogelijk doelpunten te scoren. Door fysiek contact kunnen spelers elkaar “uitschakelen” binnen de gestelde spelregels. Het team bestaat uit 10 personen en heeft een goalie, drie defenders, drie midfield players en drie attackers.

Waar komt lacrosse vandaan?

De sport vindt zijn oorsprong bij de Noord-Amerikaanse indianen. Met dit dodelijke spel trainden zij de jonge mannen van de stam, bereidden hen voor op de oorlog, en vochten zij conflicten tussen stammen uit. Het veld was soms wel kilometers groot en het spel duurde vaak drie dagen en drie nachten van zonsopkomst tot zonsondergang.

De sport kreeg zijn naam door Franse verkenners die de indianen het spel zagen spelen. In 1856 richtte Dr. William George Beers het lacrosseteam Montreal Lacrosse Club op, en in 1867 stelde hij de regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse. Hij legde onder andere de lengte van een wedstrijd en de afmetingen van een lacrosseveld vast. De eerste gespeelde wedstrijd onder de regels van Beers was het Upper Canada College tegen de Toronto Cricket Club, in 1867. De wedstrijd eindigde 3-1 voor Toronto Cricket Club.

Materiaal en uitrusting

De uitrusting voor Lacrosse bestaat uit een helm met vizier, handschoenen, schouder-bescherming met body- protector, arm-bescherming, voor de mannen niet te vergeten een tok ter bescherming van de kroonjuwelen en natuurlijk een lacrosse stick.

Hoe groot is de sport lacrosse eigenlijk?

Lacrosse is een grote sport in Canada en de Verenigde Staten. De sport is de nationale zomersport van Canada. In de VS is het de snelst groeiende sport op high schools en op NCAA College niveau is. Inmiddels spelen bijna een half miljoen mannen lacrosse in de VS. Lacrosse wordt sinds ongeveer 2000 in Nederland gespeeld en wordt steeds populairder. Aan het begin van het seizoen 2007 speelden circa 250 mensen in Nederland lacrosse, aan het begin van het seizoen 2008 is dit aantal bijna verdubbeld, verdeeld over 12 clubs in Nederland. Er zijn ook dit jaar weer diverse nieuwe Lacrosse clubs in opstart in Nederland. 

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Ik zag het ja toen ik aan het hardlopen was. Lijkt me een interessante sport, maar niks voor mij.

  Die netjes maken inderdaad een boel herrie! ;D


  Maak melding

 2. Interesse?
  Een paar aanvullingen op bovenstaande tekst:
  Lacrosse Zwolle is een gemengde club in oprichting. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom om deze nieuwe sport uit te gaan proberen bij een aantal clinics die worden gegeven komende maand. Ga naar de website voor meer informatie en opgave (clinic@lacrossezwolle.nl).
  Verder wil ik nog kort aangeven dat er een vrij groot verschil zit in mannen- en vrouwenlacrosse. Mannenlax is een full-contact-sport. In de tekst wordt dit goed uitgelegd. Vrouwenlax is minder fysiek en daardoor meer vergelijkbaar met hockey (door de lucht).

  @RJ Bongers: wij zijn nog op zoek naar goede keepers! Lijkt het je leuk? Neem dan contact met ons op.
  @John: het is zowel mannen- als een vrouwensport.


  Maak melding

Reageer