Emmaschool in actie voor afscheid conciërges

Zwolle – Per 1 januari 2009 moet de Christelijke Dalton Koningin Emmaschool afscheid nemen van haar conciërges. “Deze conciërges zijn in feite onmisbaar voor de school, maar de regering kent geen subsidieregeling meer toe t.a.v. conciërges en ander ondersteunend personeel in het onderwijs. Helaas zijn scholen niet in staat om deze mensen zelf aan te nemen. Daar is geen geld voor.”, zegt het actiecomité vrijdag.

Vanuit de bonden is er een actie uitgeschreven waarbij een ieder opgeroepen wordt om de onmisbaarheid van het onderwijsondersteunend personeel nog eens goed onder de aandacht te brengen bij de regering, zeker als je gaat voor de kwaliteit van je onderwijs. Deze actie houdt in dat alle kinderen, ouders en leerkrachten de handtekeningenlijst invullen en dat deze lijsten voor 5 september bij een van de bonden terechtkomt. Op dinsdag 9 september worden de handtekeningen aangeboden aan de leden van de Tweede kamer.

Dinsdag 26 augustus 2008 is actiedag bij de Emmaschool.

Dan zal het personeel uitdragen dat zij deze actie van harte ondersteunen en willen ze iedereen oproepen om gedurende de schoolweek de handtekeningenlijsten die in de hal liggen te ondertekenen. Dit wordt gedaan door middel van spandoeken en T-shirts.

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken www.helpdeschoolverzuipt.nl

Wat doet een conciërge op een basisschool dat zo onmisbaar is?

Zeker de Emmaschool (meer dan 75 jaar oud) brengt veel onderhoud en extra werk met zich mee. Wanneer onze conciërges verdwijnen zijn wij of afhankelijk van ouders, of moet er elke keer een bedrijf ingeschakeld worden voor herstelwerkzaamheden. Dat is eigenlijk te duur en dus ligt het gevaar op de loer dat er het een ander verwaarloosd wordt.

Jolanda verzorgt o.a. het opmaken en verspreiden van de nieuwsbrief, absenten doorgeven, schoolgids vormgeven, veel telefoon aannemen en plegen, Unicefloop, handdoeken wassen, post sorteren, allerhande dingen rondom bestellingen uitzoeken, de schoolfotograaf, etc.

Frans is vooral onmisbaar om zijn taken die met het onderhoud van het gebouw en plein te maken hebben. Te denken valt aan allerhande reparaties, het contact met het alarmbedrijf, gemeente, loodgieterbedrijf, onderhoud computers, helpende hand tijdens technieklessen, onderhoud meubilair, ophangen van planken, schilderen van kasten, zorgdragen voor de containers, de netheid waarborgen in de school.

Help de school verzuipt!!

Als de conciërges wegvallen op de school dan zullen de leerkrachten zich bezig moeten houden met deze taken, waardoor er weer minder tijd is voor taken die juist voor de zorg van de kinderen zo belangrijk zijn.. Of een heel aantal taken wordt niet gedaan en dat komt de school als gebouw en omgeving niet ten goede. Help de school verzuipt!!

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Kijk je dan wel even bij de juiste tabel en bij de juiste schaal?
  Ik zie niet staan waar de leerkrachten BO staan, maar als je bij de directie kijkt, zie je een bedrag net onder de 2500 euro staan als begin(/aanloop)schaal… Dus waar kijk jij?


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd ?mst?mst met je ‘geweldige’ kennis van de werkelijkheid.
  Gewoon flink wat blaten, draag een link aan met 181 pagina’s waarvan menigeen niet weet op welke bladzijde hij/zij moet kijken en men is geneigd je te geloven.

  Laat ik maar even wat meer duidelijkheid geven voordat mensen door eerder genoemde malloot op het verkeerde been gezet worden.
  Docenten in het primair onderwijs (basisonderwijs) zitten in salarisschaal LA. Zie daarvoor bladzijde 165. Daar zien wij een starterssalaris staan wat 338 euro láger ligt dan jij beweert.

  Samengevat: een startende docent op de basisschool start met 2162 euro bruto per maand en géén 2500 euro. ‘Subtiel’ verschilletje toch?  Maak melding

 3. Harde argumenten WFvN! Ook geen eitje, leraar zijn, zeker niet tegenwoordig. Je moet ze maar bij kunnen houden en daarop inspelen, dag na dag. Heb wel begrip voor mensen die dit beroep uitvoeren….


  Maak melding

 4. Jullie zijn nu zo druk met jullie eigen salaris WFvN & Marrianne maar ?mst?mst pleitte gister om 22.20 uur voor solidariteit in het kader van het item “conciërges die weg zouden moeten, toch ook niet alleen bij de Emmaschool(?)”. Zo gek niet toch, solidariteit? Hoe staan jullie sowieso tegenover de plannen met conciërges?


  Maak melding

 5. Moet eerlijk zeggen dat ik een de smiley niet helemaal goed begreep. Maar dit

  In het kader van heb uw naaste lief

  slaat waarschijnlijk op de Chr. identiteit van de school.

  zouden alle leraren een deel van hun salaris kunnen afstaan en de directeur iets meer et voila problem solved

  Natuurlijk is het een beetje kortzichtig dat dan het probleem is opgelost. Maar het lijkt me nogal een probleem voor al die gezinnen: geen werk meer voor pa (of ma natuurlijk). Dit probleem hoort natuurlijk in Den Haag te worden opgelost, maar de solidariteitsgedachte vind ik niet zo gek.

  Jij denkt blijkbaar dat hij het cynisch bedoelt zal ook wel, maar hij heeft het tenminste over het verdwijnen van de conciërges. Jullie alleen over hoeveel een LERAAR verdient.

  Mag ik nogmaals vragen hoe jullie, als praktijkmensen, tegenover de plannen met conciërges staan?  Maak melding

 6. Hoi Dick: hoezo ons eigen salaris? Ik maak me helemaal niet druk om mijn eigen salaris! Dat is prima hoor, kan het iedereen aanraden…
  En wat die solidariteit betreft: ik vind het echt niet erg om die dingen te doen die de minister wil dat we gaan doen in de toekomst hoor, maar dat betekent dan wel dat de schoolkosten omhoog moeten, want ik neem niet aan dat je je kinderen een tijdje langer op school wilt zien? Ik vind administratief werk ook leuk om te doen, help zelfs regelmatig op de administratie in mijn vrije uren, maar dat wil niet zeggen dat dat wenselijk is, Dick!


  Maak melding

 7. Ik zie nu je laatste berichtje: ik baal al jaren van de intentie van de minister om de conciërges weg te halen op scholen, heb er een par jaar geleden zelfs (het schijnt als één van de weinige vrouwen in het onderwijs) voor gestaakt zonder behoud van salaris en maak me wel degelijk druk om het feit dat een minister een volledig gebouw heeft voor zijn administratie en dat een school het niet eens met één persoon mag doen straks!


  Maak melding

 8. Klasse Marrianne en wat eerlijk! Geloof ook niet dat je het werk erg vind, als ik bij mezelf afga kan ik me dat ook niet voorstellen. Maar jullie zullen er idd haast geen tijd voor hebben. Helemaal goed, dat je er al actie tegen ondernomen hebt. Vind die vergelijking wel een beetje krom want een minister heeft natuurlijk niet een heel gebouw voor zijn administratie. Hoeveel man zal er op zo’n ministerie werken? Maar daar gaat het niet om.

  Hoe is de situatie nu? Lijken de conciërges echt op korte termijn (?) overal (?) te verdwijnen?


  Maak melding

 9. Ministerie van onderwijs?

  Pak de trein, ga naar Den Haag, stap daar op CS uit en loop naar de tramhaltes richting centrum. Recht tegenover je zie je een torenhoog gebouw van…. jawel….. het ministerie van onderwijs. Dat gebouw is vele malen groter dan de school waar ik werk.


  Maak melding

 10. Op de Wendakker nieuwe locatie zie ik in elk geval nog geen conciërge lopen… Hoop wel dat die er dus gaat komen (zijn wel plannen voor), maar ben er in de toekomst (als dit plan dus doorgaat) wel bang voor dat de enige conciërge die deze school nu heeft straks op twee locaties of zelfs niet meer werkt…
  Zoals gebruikelijk in Nederland zijn het weer de heren bovenin die goed voor zichzelf zorgen en onderin kan er geen centje vanaf. Zo gaat het toch al jaren? Als ik zie wat de conciërges bij ons op school allemaal moeten doen in korte tijd en voor welk schijnloontje, dan mogen we blij zijn dat er mensen op deze banen solliciteren! Ook hier is het nog altijd vooral liefdewerk oud papier hoor!


  Maak melding

 11. Ik weet wat een leerkracht ongeveer verdient en krijgt, namelijk 11 (!!!) weken vakantie per jaar en het “startsalaris” zit meestal rond de 2500 bruto.

  Ik begrijp dat jij je inmiddels hebt aangemeld voor de zij-instromers opleiding? Er zijn immers banen zat… 😉


  Maak melding

 12. O dat er toch plannen voor zijn Marrianne is mooi meegenomen. Als die conciërge op 2 locaties zou moeten werken, zou hij tenminste niet ontslagen worden. Blijkbaar (uit jouw woordn) komt hij dan om in het werk.

  De minister heeft jullie laatst allemaal wat geld erbij gegeven. Hier besteed hij ook geld aan. Dit las ik net en is ook erg interessant. Zoals veel meer stukken daar:
  geld voor zij-instromers
  Je wilt toch niet zeggen (gaat me niet om exacte bedragen) dat conciërges net iets boven het minimumloon zitten of zo? Nou ja, het zal wel want je zegt “schijtloontje”, maar je weet dat dat een subjectief begrip is.


  Maak melding

 13. Welk een toeval Wilbert….zij-instromers 😀
  Het lijkt mij wel een geweldige uitdaging om kinderen wat bij te brengen, te gelijkertijd lijkt het me ook erg moeilijk. Alleen al het ordehouden op een basisschool pffff

  en jij?


  Maak melding

 14. Ik zei niet ‘schijt-‘, maar ‘schijnloontje’, Dick ;D
  En je kan precies in de OOP-schaal nummer 1, 2 en 3 zien wat zij verdienen (bruto)… Zie de bewuste link van omstomst.
  Ik denk inderdaad dat de goede man om zou komen in het werk dat gedaan zou moeten worden. Ik ben ook bang dat de leerlingen er de dupe van worden dat het niet altijd gedaan kan worden.
  Vandaar ook mijn opmerking dat de leerlingen dan dus maar wat langer op school moeten blijven… Wie weet willen zij nog wat extra taken doen 😀
  Mijn extra loon… tja het zou mooi zijn als de minister hierin de goede bedoelingen doorzette, maar ben bang dat ik het voorlopig nog niet zal zien op mijn loonstrookje hoor.


  Maak melding

 15. Je wilt toch niet zeggen (gaat me niet om exacte bedragen) dat conciërges net iets boven het minimumloon zitten of zo?

  Bladzijde 166 is voor het gewone OOP (ik zag verderop ook andere schalen van OOP die boven het dubbele van mijn salaris liggen; dat zal vast zijn van de heren managers, maar dat weet ik zo niet)
  Een normale conciërge is salarisschaal 1. Ik vermoed dat de ‘j’-schalen staan voor de leeftijd met daarna de gewone schalen.

  Minimum loon voor 23 jaar en ouder is ??1.356,60. Leg daar salarisschaal 1 van het OOP naast en trek zelf je conclusie.


  Maak melding

 16. @ Marrianne: Toen ik het neertypte gunde ik mezelf geen tijd het te controleren. Vond het eerlijk gezegd ook al niet zo bij je passen 😀 sorry, maar het komt wel op hetzelfde neer.

  Aardig doordacht (?) voorstel maar dat (langer op school) zal het vast niet worden.

  Ah, maar ik geloof niet dat jullie (ervaren leerkrachten) heel erg te klagen hebben. Voor het daar nu weer om gaat…..zijn er concrete plannen om de conciërges te steunen? As dinsdag heeft de Emma dus een actiedag. Verder? Landelijk?


  Maak melding

 17. @ WFvN: lijkt niet veel idd, minder dan ik dacht. Maar ik weet mijn eigen bruto-salaris niet eens omdat ik dat maandelijks helaas ook nooit krijg.

  Het dubbele van een leraarsalaris, die toch al een aantal jaren meeloopt neem ik aan, voor een manager. Wordt het niet eens tijd dat ze in het onderwijs in de overhead gaan snoeien? Komt er geld voor de conciërges.
  Het belangrijkste lijkt me echter dat die mensen niet op straat komen te staan.


  Maak melding

 18. Welk een toeval Wilbert….zij-instromers
  Het lijkt mij wel een geweldige uitdaging om kinderen wat bij te brengen, te gelijkertijd lijkt het me ook erg moeilijk. Alleen al het ordehouden op een basisschool pffff

  en jij?

  Ik ben gewoon van de ‘onderkant’ komen instromen… 😀
  Daarnaast houd ik wel van een beetje uitdaging, dus ik doe het met wiskunde op het voortgezet onderwijs… Nog maar zes jaar, maar nog steeds iedere dag met groot genoegen.


  Maak melding

 19. Wat een reacties. Zoals vroeger gezegd werd: wie het kleine niet eert is het grote niet weerd . Blijkbaar denkt iedereen tegenwoordig die op de arbeidsmarkt begint een topsalaris nodig heeft. Want je moet natuurlijk op je 22ste al een huis kopen en 4* per jaar op vakantie. Nee het leven begint pas echt rond je 30ste 🙂 Dus niet zeuren maar werken voor je geld. En ik ben het ermee eens dat concierges moeten blijven, heb dagelijks veel plezier van ze ! ;D


  Maak melding

 20. ACTIEEE
  WIJ ZITTEN OP DIE SCHOOL EN ZE WAREN BIJ ONS OP SCHOOL EN ZE HEBBEN VAN ONZE KLAS EEN FOTO GEMAAKT !! DIE ZOUDEN ZE VANMIDAG OP JULLIE SITE ZETTEN! MAAR ZE STAAN ER NIET OP! >:( >:( VAN CHANTAL EN JOYA (WE ZIJN IN ACTIE) 🙂

  ==========

  Staan er voor vanavond op 😉


  Maak melding

 21. @?mst?mst
  Je laatste reactie slaat kant noch wal. Geef gewoon toe dat je onzin uitkraamde (al dan niet bewust).
  WIE spreekt hier over een brutoloon van ??2500 euro? WIE spreekt hier over 4x per jaar op vakantie willen? JIJ bent diegene.

  Het enige wat verder geen regelrechte onzin is, is je laatste zin.


  Maak melding

Reageer