Theater de Makkers speelt nieuwe voorstelling live via Zoom - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Theater de Makkers speelt nieuwe voorstelling live via Zoom

Zwolle – Jaarlijks maakt het Zwolse gezelschap Theater de Makkers in samenwerking met Zwolse jongeren een voorstelling voor Theater Na de Dam, een Nederlandse theatermanifestatie die plaatsvindt op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ook dit jaar.

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus speelt de voorstelling dit jaar niet op een bijzondere locatie in Zwolle, zoals de afgelopen jaren, maar online, live te bekijken vanuit je eigen huiskamer. Kaarten voor een online bezoek aan de voorstelling zijn te reserveren via de website van Zwolse theaters.

Jongeren uit Zwolle verdiepten zich onder leiding van theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Linde van Theater de Makkers in de geschiedenis van Zwolle ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek, wat onder andere bestaat uit verhalen uit interviews die zij de afgelopen weken hebben gehad met ouderen, vormt de basis voor de live Zoom voorstelling De gans is gevlogen.

In De gans is gevlogen tonen de jongeren hun onderzoek naar communicatie ten tijde van de oorlog. Met wie had je toen contact en hoe? Wie miste je in die tijd? Hoe beleefde je de dagen in huis? En hoe beleven de jongeren dit zelf in deze complexe tijd? De voorstelling is geïnspireerd op Radio Oranje. Het radioprogramma dat in de Tweede Wereldoorlog zorgde voor het zenden van informatie en de luisteraars hoop gaf.

Theater Na de Dam
Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De gans is gevlogen is mede mogelijk gemaakt door IJsselheem Zwolle, Zwolse theaters, Gemeente Zwolle en Fonds Amateurkunst.

Via de website van Zwolse theaters kunnen er kaarten voor een online bezoek aan de voorstelling gereserveerd worden. Tijdens het bestelproces is het mogelijk om dit project te ondersteunen met een donatie. Op de dag van de voorstelling wordt er naar de bezoekers een e-mail gestuurd met instructies en inloggegevens voor de voorstelling die live zal worden opgevoerd via Zoom.

Artikel delen: