Expositie Paul Citroen in Zwolle

Zwolle – Vanaf 21 september 2008 tot begin januari 2009 toont Museum de Fundatie op zijn locatie aan de Blijmarkt in Zwolle de expositie ‘Paul Citroen (1896-1983) – Tussen modernisme en portret’. De tentoonstelling belicht het omvangrijke oeuvre van Citroen aan de hand van twee thema’s: het modernisme en het portret.

De tentoonstelling in Zwolle zal ruim 250 werken omvatten. Behalve vele tekeningen, prenten en schilderijen, is er ook een selectie foto’s van Paul Citroen te zien zijn uit de jaren ‘30. Een groot deel van de tentoongestelde werken is afkomstig uit de nalatenschap van Citroen, die sinds 1995 in bezit is van de Provincie Overijssel en wordt beheerd door Museum de Fundatie. Veel van deze werken zullen nu voor het eerst voor publiek te zien zijn. Datzelfde geldt voor zo’n zeventig werken op papier uit de collectie van het Bauhaus Archiv Berlijn, die speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen werden verkregen. Daarnaast stelden ook vele andere musea en particulieren werk voor de tentoonstelling beschikbaar.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw was Berlijn het brandpunt van de artistieke avant-garde. De daar in 1896 geboren Paul Citroen zat er middenin. Via galerie Der Sturm en later als stagiair aan het fameuze Bauhaus kwam hij in contact met de grote kunstenaars van zijn tijd, onder wie Johannes Itten (1888-1967), Paul Klee (1879-1940) en Wassily Kandinsky (1866-1944). Citroen werd chroniqueur, verzamelaar en propagandist van de moderne kunst.

Toen Citroen zich in 1928 in Nederland vestigde, bleef hij het modernisme steunen en propageren. Zo richtte hij met Charles Roelofsz (1897-1962) in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van het Bauhaus. Ook als docent aan de Haagse kunstacademie kon hij zijn modernistische visie verspreiden en in de praktijk brengen. In zijn eigen werk richtte Citroen zich vooral op het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood koesterde als zijn specialisme.

Met de overzichtstentoonstelling in Museum de Fundatie wordt 25 jaar na het overlijden van Paul Citroen zijn oeuvre weer in de volle breedte gepresenteerd. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met teksten van Dörte Nicolaisen, Feico Hoekstra en Ralph Keuning.

Tentoonstelling: Paul Citroen (1896-1983) – Tussen modernisme en portret

Periode: 21 september 2008 t/m 11 januari 2009

Locatie: Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden: Di t/m zo, 11.00 uur – 17.00 uur

Toegangsprijzen: Volwassenen 7,50 Studentenkaart, CJP, 65+,  
groepstarief (vanaf 10 personen)
5,00 Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, Vrienden van de Fundatie, ICOM & Vereniging Rembrandt gratis


 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Leuk de De Fundatie eindelijk op dreef is, nu weer Paul Citroen !!! Hij was fotograaf/schilder en ook nog eens de oprichter van De Nieuwe Kunstschool.

  GEZELLIGE tentoonstelling !


  Maak melding

 2. tekening van paul Citroen
  Mijn ouders hebben een tekening van Paul Citroen.
  De tekening is via mijn oma bij hun terecht gekomen.
  Nu zijn wij op zoek naar iemand die kan beoordelen of het inderdaad een origineel van Paul Citroen is, kunt u ons daarbij helpen?  Maak melding

Reageer