Erika Roenhorst - Foto: Ingezonden foto
Erika Roenhorst
Foto: Ingezonden foto

Hospice Lotus biedt haar gasten meer huiselijkheid

Zwolle – Hospice Lotus, bij zorgcentrum Het Zand, doet een hele serie aankopen om het verblijf van haar gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Tafellinnen, handwarmers, warmtekussen, warmtesjaals, tafellampen met dimmers zijn er al en kunst op de kamers en hoofdtelefoons voor de televisies volgen waarschijnlijk binnenkort.

“We hebben deze zaken niet standaard in huis, terwijl ze het welzijn van onze gasten wel heel erg bevorderen,” vertelt interim-manager Erika Roenhorst. “Als leiding krijgen we regelmatig suggesties voor de verbetering van het leefklimaat. In overleg met de verpleging en onze vrijwilligers bepalen we welke zaken uit het wensenlijstje we kiezen. We moeten er wel de noodzaak van inzien. Alles met het doel het laatste stukje van het leven van onze, vooral oudere, gasten zo prettig mogelijk te maken.”

De nieuwe tafelkleden in de huiskamer bevorderen volgens Van der Vegt beter de huiselijke sfeer, vooral ook als er familie op bezoek komt. “We stellen wel kwaliteitseisen aan de zaken die we kopen. Heel goed bedoeld, zijn er vaak familieleden die wel even wat willen aanschaffen. Als leiding willen dat vaak toch graag wat grondiger doen. Een warme handdoek in de handen werkt, maar om daarvoor echte handwarmers te gebruiken is bijvoorbeeld toch veel prettiger. Ze zijn bovendien goed schoon te maken en we kunnen ze hergebruiken.”

Hospice is een High Care hospice waar continu verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig zijn, verdeeld over vijf diensten per dag. Zij krijgen ondersteuning van ruim dertig vrijwilligers die in gesprek gaan met de gasten, wat drinken of samen eten. De zeven kamers worden vrij neutraal gehouden, omdat er regelmatig andere gasten verblijven. Zij wonen er in principe maximaal drie maanden. Zorgcentrum Het Zand zorgt voor de financiering van het pand en de inventaris. Om het extra huiselijk en aangenaam te maken, is externe financiering nodig.

De aanschaf van de belangrijke ‘kleine dingen die blijven liggen’ is voor het hospice heel belangrijk, vindt Roenhorst. “Dat is waarvoor je geld goed kunt gebruiken. Een goede omgeving zorgt bovendien voor betere zorg voor onze gasten.”

Hospice Lotus kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: