Expositie “Mensen zoals jij en ik”

Zwolle – September: de start van een nieuw cultureel seizoen. Bij Bibliotheek Zwolle staat in deze maand dan ook het thema cultuur centraal. De expositie “Mensen zoals jij en ik” verbeeldt de culturele roots en identiteit van jonge migranten in Nederland. Deze expositie sluit aan bij het Europese jaar van de culturele dialoog.

You are here, nous sommes ici, u bent hier…. Dit is te lezen op stadsplattegronden langs de grote weg. De plek waar je woont of gaat wonen tekent mede je culturele identiteit. Wie ben jij? Voel jij je in de eerste plaats Europeaan, Wereldburger, Zwollenaar, Nederlander, Nigeriaan, Marokkaan, Turk, Tukker, Indo, Molukse, Oranjefan? Ben je scholier, moeder, kind van, student, werknemer, ondernemer, met pensioen? Het is allemaal even goed en vermoedelijk voel je je een heleboel tegelijk als je er even over nadenkt. Je land van herkomst (ook als dat Nederland is) de streek, de stad, het dorp waar je woont, je buurt, je voetbalploeg, je religie, je cultuur, het maakt allemaal onderdeel uit van wie je bent: je culturele identiteit en dat wordt steeds belangrijker. Of je je nu Europeaan, Nigeriaan, wereldburger, Assenaar, Turk of Tukker voelt, we staan allemaal voor dezelfde klus. Voor sommige mensen is die identiteit helder als glas, voor anderen letterlijk een puzzel.

“Mensen zoals jij en ik”

De rode draad in de expositie is steeds de vraag: “Wie ben ik, wie ben jij, waar hoor ik thuis?” De expositie verbeeldt de roots van migranten in Nederland. Het is een mix van diverse technieken en vormen.  De ene keer is die vorm een vredesduif, de andere keer een kerk of een puzzelstuk. Al naar gelang hoe men identiteit beleeft. Het zijn stuk voor stuk dragers van verhalen van mensen die ‘van buiten’ komen. Uitgebeelde persoonlijke verhalen van grotendeels piepjonge mensen. Europeanen, wereldburgers, maar uiteindelijk mensen zoals jij en ik.

Europe Direct

De wereld waarin wij leven wordt steeds groter naarmate de Europese Unie meer gestalte krijgt en in omvang groeit. Met alle voor- en nadelen daarvan. Nederlandse boeren kopen grond in Polen, Poolse schilders verschijnen in de straten van Nederland. Scholen worden zwart of wit of veelkleurig. Allemaal dezelfde munt, de euro. Tegelijkertijd wordt de wereld steeds kleiner: door internet, globalisering, bedrijven die worden overgenomen. Het gaat allemaal niet zonder slag of stoot en of je er blij mee bent of niet, je houdt het niet tegen.

Europe Direct, het netwerk dat voorlichting geeft over de Europese Unie, haakt hierbij aan met o.a. deze expositie in het kader van het Europese jaar van de culturele dialoog. Dit Europese themajaar wordt van 7 tot 13 december afgesloten te Arnhem met een multicultureel festival waarbij kunst en cultuur van Afrika centraal staan.

Zaterdagmiddag 30 augustus wordt om 14.30 uur de expositie officieel geopend. Bij deze opening zullen enkele zeer jonge kunstenaars aanwezig zijn. De expositie “Mensen zoals jij en ik” is van 30 augustus tot en met 26 september gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van Bibliotheek Zwolle Centrum.

Artikel delen:

Reageer