Zwolse Jitske Visser naar Paralympics in Beijing

Zwolle – De Zwolse rolstoelbasketbalster Jitske Visser is maandagmorgen 10.30 uur vanuit Zwolle vertrokken naar Japan, waar ze met het Nederlands Rolstoelbasketballteam gaat trainen en acclimatiseren voor de Paralympische Spelen in Beijing. Op 2 september vliegt het Team dan naar Beijing waar op 6 september de Paralympics beginnen. Deze duren tot en met 17 september.

Jitske Visser en haar teamgenoot Cher Korver oefenden wekenlang in de sporthal van revalidatiecentrum De Vogellanden als deel van hun voorbereiding op de Paralympische Spelen. Ze maken allebei onderdeel uit van het paralympisch basketbalteam. Op 7 september 2008 zullen zij hun eerste wedstrijd spelen in Beijing. Jitske kende De Vogellanden, omdat zij
jaren geleden in behandeling is geweest bij de fysiotherapie van de sector
kinderen. Voor haar een reden om contact op te nemen met De Vogellanden en te vragen of ze gebruik mag maken van de sporthal om met name het doelschieten te oefenen. Verder trainden zij met de overige leden van het team op dinsdagavond in Almere en in het weekend in Almere of op Papendal. Naast haar VWO-opleiding aan het Carolus Clusius College in Zwolle had de 15-jarige Jitske er daarmee een pittige activiteit bij.

Bij gehandicaptenbasketbal krijgen alle deelnemers een classificatie,
afhankelijk van de mate van hun handicap. De gradatie gaat van 1 tot 4,5.
Sporters met een score 4,5 kunnen daarbij fysiek gezien het meest. Jitske
heeft een score 1. Door haar dwarslaesie kan ze niet staan, niet lopen en is haar rompstabiliteit beperkt. Bij rolstoelbasketbal zijn er 5 spelers in het
veld. Wanneer de classificaties van deze 5 spelers worden opgeteld mag het totaal niet meer zijn dan 14. Het is daarom belangrijk om ook een aantal spelers met een lagere classificatie, zoals Jitske, in het veld te hebben.

In haar basisschooltijd is Jitske begonnen met sporten op De Twijn. Daar
werden allerlei sporten gedaan. Later is ze rolstoelbasketbal gaan spelen
bij de Peperbus.  Toen dat stopte heeft ze de keus gemaakt om bij HSVB in Haaren te gaan spelen. Hier werd ze twee jaar geleden geselecteerd voor Jong Oranje. Aanvankelijk voor de B-selectie. Later is ze met de A-selectie naar de Europese kampioenschappen voor de jeugd gegaan. Inmiddels heeft ze ervoor gekozen om volgend seizoen te gaan spelen voor DeVeDo in Ermelo. Hoe de toekomst er voor haar verder uit gaat zien weet ze nog niet, misschien een studie medicijnen of mogelijk een carriére in het buitenland als professioneel rolstoelbasketbalster. In ieder geval gaat ze nu eerst deze Paralympische Spelen beleven!

De NOS zal van maandag 8 september ot woensdag 17 september dagelijks een programma uitzenden waarin de deelnemende Nederlandse atleten centraal staan. De uitzending is te zien tussen 19:25 uur en 19:50 uur op Nederland 2. Hopelijk kunnen we Jitske en haar team op deze wijze volgen.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Bij gehandicaptenbasketbal krijgen alle deelnemers een classificatie,
  afhankelijk van de mate van hun handicap. De gradatie gaat van 1 tot 4,5.
  Sporters met een score 4,5 kunnen daarbij fysiek gezien het meest. Jitske
  heeft een score 1. Door haar dwarslaesie kan ze niet staan, niet lopen en is haar rompstabiliteit beperkt. Bij rolstoelbasketbal zijn er 5 spelers in het
  veld. Wanneer de classificaties van deze 5 spelers worden opgeteld mag het totaal niet meer zijn dan 14. Het is daarom belangrijk om ook een aantal spelers met een lagere classificatie, zoals Jitske, in het veld te hebben.

  Nuttige info over iets waar ik mezelf wel eens van afvroeg hoe dat nu eerlijk verdeeld werd. Bij individuele sporten lijkt me dat al weer veel lastiger. De ene handicap is de andere niet.

  Ik vind de laatste zin van het stuk trouwens wel een beetje ongelukkig geschreven. Nu lijkt het net of ze een ‘opvullertje’ van het team is, terwijl je denk ik echt niet zomaar in Oranje belandt. Ik vermoed dat de meesten van ons hier alle hoeken van het veld te zien krijgen als ze een potje één-tegen-één spelen tegen Jitske. Ik kan me een potje tennis van Esther Vergeer op TV herinneren tegen een andere Nederlandse topsporter (geen handicap), maar die werd op een simpele manier van de baan geveegd.


  Maak melding

 2. Dus wij hebben een rolstoelbasketbalver. in Zwolle

  Later is ze rolstoelbasketbal gaan spelen bij de Peperbus.

  Jitske moest echter naar Haaren om door te breken. So, je moet er wat voor over hebben. Zal ook wel niet bij 1x in de week gebleven zijn.
  Goeie school trouwens CCC 😉


  Maak melding

 3. De rolstoelbasketballers konden maandag hun overwinning uit de eerste wedstrijd geen vervolg geven.

  Oranje liet tijdens de wedstrijd veel kansen liggen en verloor dan ook ruim van regerend wereldkampioen Canada: 59-32.  Maak melding

 4. Nadat het Nederlands dames rolstoelbasketball team op maandag een dikke nederlaag had moeten incasseren tegen Canada, was het na de rustdag van gisteren vandaag tijd voor de volgende tegenstander: Japan. Het Nederlands team was gisteren getuige geweest van de verassende overwinning van de Aziaten op regerend wereldkampioen Canada. Oranje was dus gewaarschuwd.

  In het eerste kwart liet Japan hetzelfde goede en geduldige spel zien als de dag ervoor tegen de Canadezen. Dit resulteerde in een groot aantal rake schoten aan Japanse zijde, de meeste ??van buiten??. Nederland zette hier aanvallend te weinig tegenover en de eerste ??run?? was een feit: 12-21 na tien minuten. Het tweede kwart wist Japan niet verder uit te lopen, vooral omdat Ch?r Korver zich nadrukkelijk met de score bemoeide (14 punten in totaal). Oranje bleek de eerste helft onvoldoende in staat om de twee topschutters van Japan te stoppen. Deze beide dames waren vooral van buiten de bucket erg ??hot??; Nederland was meermaals te laat met het uitsteken van de verdedigende hand. De teams gingen rusten met een stand van 22-33 op de borden.

  Het Nederlands team zette in de rust orde op zaken en startte het derde kwart furieus. De eerste zes punten waren voor Oranje en de Nederlandsen naderden de sterke Japanners tot op twee punten. De wedstrijd lag weer helemaal open! Nederland heerste in de rebound (Inge Huitzing voorop met 11) en wist zichzelf geregeld tweede kansen te verschaffen. Het bleef een puntje-puntje wedstrijd, maar wel met Nederland nog steeds aan de verkeerde kant van de score.

  In het vierde kwart plaatste Japan de beslissende run, onder andere door twee driepunters. Nederland ging ??alles of niets?? spelen, maar kon het tij niet meer keren. Japan was het betere team vandaag, maar de Nederlandse dames mogen erg trots zijn op het vertoonde spel. Het schotpercentage was vergeleken met de verloren wedstrijd tegen Canada stukken beter; daarin ligt toch de sleutel naar succes. Het goede spel van vandaag geeft, ondanks het verlies tegen de waarschijnlijke poulewinnaar, veel vertrouwen voor de belangrijke wedstrijd van morgen tegen China. De wedstrijd tegen het thuisland van de Paralympics vindt plaats in het USTB Gymnasium en begint om 17.45 uur (11.15 uur Nederlandse tijd). Als Nederland die wedstrijd weet te winnen, legt zij beslag op de derde plaats in de poule.


  Maak melding

 5. goed zoooooooooo
  Hai
  Ik woonde vroeger achter je opa en oma(George en Geertje) en ik ken je moeder natuurlijk ook, ik woon in Frankrijk ook daar hebben ze het over je sport carriere , goed zo en veeeeeeeeel succes in Peking en veeeeeeeeeel groeten aan je opa, oma en je moeder!!!!!
  Mirjam Costa dos Santos-van der Wal


  Maak melding

Reageer