Zorgen over opslag boven bedrijfspanden

Zwolle – De fractie van Swollwacht is erg geschrokken toen ze hoorden, van de fel uitslaande brand  in de historische binnenstad van Zwolle, waarbij het Argentijns restaurant “El Toro” aan de Melkmarkt helemaal is uitgebrand, evenals de drie etages, die zich boven het restaurant bevonden. Deze fel uitslaande brand aan de achterkant van het restaurant kon door de brandweer dusdanig geïsoleerd worden dat het niet oversloeg naar dicht op elkaar staande panden in het historische hart van de stad. Er mag van geluk worden gesproken, dat er bij deze verwoestende brand géén slachtoffers zijn gevallen, zegt de lokale partij.

Het is de Swollwachtfractie bekend, dat het kweken van hennep valt onder de Opiumwet. Tevens is het de fractie bekend, dat enige jaren geleden, te weten op zaterdag 3 april 2004, een hennepkwekerij achter het keukentje van appartementen tussen Diezerstraat en Nieuwstraat de oorzaak was van de brand bij bruidsmodezaak Cabral. De huidige ontwikkelingen op het gebied van hennepteelt baren de Swollwachtfractie enorme zorgen. De fractie wenst van het College dan ook antwoord c.q verduidelijking te krijgen op een aantal vragen (Lees verder) aangaande hennepkwekerijen.

Vervolg brief Swollwacht… :

De vragen:

 1. Is het uw college bekend, of de mogelijkheid aanwezig is, dat er in de historische binnenstad van Zwolle meerdere bovenverdiepingen – die voor opslag etc. in gebruik zijn – mogelijk worden gebruikt voor hennepteelt?
 2. Is de problematiek omtrent de hennepteelt in Zwolle reeds in kaart gebracht? (zie bijlage bericht van website Regiopolitie IJsselland medio 2007). Zo ja, wat zijn uw vervolgstappen?
 3. Welke concrete acties worden en werden genomen om de aanwezigheid van hennepkwekerijen te bestrijden, c.q. te voorkomen?
 4. Bent u met ons van mening, dat mocht er nog niets in kaart gebracht zijn, dit z.s.m. dient plaats te vinden en dat er met directe ingang snel en adequaat tegen deze problematiek dient te worden opgetreden? Het kan / mag toch niet zo zijn, dat nog meer panden in onze prachtige historische binnenstad door deze illegale praktijken verloren gaan.

Met vriendelijke groet,

 

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht.

Fred Eikelboom, fractievoorzitter Swollwacht

 

BIJLAGE:

Medio 2007 berichtte de Regiopolitie IJsselland op hun website het volgende:

Hennepkwekerijen

In de regio IJsselland is een aantal coffeeshops waar softdrugs verkocht mogen worden (‘gedoogd’ worden). De aanvoer van softdrugs vindt plaats via de achterdeur en is illegaal. Dit betekent in de praktijk dat hennepkwekerijen verboden zijn. Ze zorgen in een woonwijk voor verloedering (overlast, stank). Daarnaast leveren hennepkwekerijen ernstig brandgevaar op vanwege de manier waarop diefstal van stroom wordt gepleegd. Om de  hennepteelt goed aan te kunnen pakken, is eerst de problematiek in kaart gebracht. De informatie over hennepplantages die binnenkomt, wordt onderzocht. Daarbij worden ook de lijnen die achter de hennepteelt zitten (illegale handel en de personen die zich daarmee bezighouden) in beeld gebracht. Als er aanwijzingen zijn dat ergens een hennepkwekerij is gevestigd, wordt snel en adequaat tot ontmanteling van die kwekerij overgegaan.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Hoeveel branden zijn er de afgelopen jaren al niet geweest in het centrum:

  -FEBO volledig afgebrand;
  -Brand(je) bij voormalige WIBRA;
  -Ook ergens n de Nieuwstraat (richting Maagjesbolwerk), exacte plaats weet ik niet meer;

  Wie weet er zich nog maar te herinneren ?


  Maak melding

 2. het is altijd zo frappant dat als er wat is gebeurd wat eigenlijk al veel eerder aandacht vereist zoals deze brand waar kamerbewoners zijn ondergebracht en de veiligheid te wensen overlaat.Dna pas wordt er weer eens door een politieke partij gereageerd terwijl dat veel meer controle vereist.Men wil nog wel alle ruimten in de binnenstad boven de winkels die leegstaan bewoonbaar maken.Ik vraag mij af of dat wel verstandig is met het oog op de veiligheid van de mensen.Vaak is er maar één op en afgang om het pand te bereiken ,dus bij een beneden brand zijn de gevolgen niet te overzien.  Maak melding

 3. Martijn: dit kan een leuke discussie worden. Maar er is vandaag een voorstel tot verbieden van “kraken” ingediend :'( Vrees dat er weinig maatschappelijk draagvlak is voor legalisatie.
  Nederland is té
  – Conservatief
  – Netjes
  – In de pas lopend
  – Grijs (tegengestelde van kleurrijk)
  – Braaf
  – Huichelachtig
  en nu stop ik (ff?)
  aan het worden als we niet uitkijken.  Maak melding

 4. @ Redactie: Is het misschien mogelijk om teksten die afkomstig zijn van “derden” tussen aanhalingstekens te plaatsen. Maakt het duidelijk waar redactionele tekst stopt en een citaat begint.


  Maak melding

 5. Het oorzakelijke verband tussen hennepkwekerijen en brand is helemaal niet aangetoond: bij de recente brand valt dat helemaal niet meer te reconstrueren en bij de door Swollwacht genoemde brand in 2004 achter Cabral was de oorzaak een oververhitte frituurpan.

  Overigens is dit geen pleidooi van mij voor hennepkwekerijen, maar ben ik tegen de Waan-Van-De-Dag-mentaliteit die hier uit spreekt en tegen partijen die hun feiten niet goed checken.


  Maak melding

 6. Hoewel ik het met John eens ben dat het nu nogal snel oordelen is. Denk ik toch dat die hennepkwekerijen hier wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Het beleid van politie en justitie is de laatste jaren behoorlijk aangescherpt wat betreft de aanpak en opsporing van kwekerijen. Hierdoor is het (nog) lucratiever geworden om een kwekerij te beginnen (maar risicovoller). Het wordt er echter niet veiliger op; waarom zou je investeren in een kwekerij die snel opgerold kan worden. Dus worden ze steeds meer gefragmenteerd en verspreid, wat de veiligheid absoluut niet ten goede komt. Tevens word het steeds meer gecriminaliseerd. Na mijn idee heeft dit ⤽strakke⤝ beleid een averechts effect voor de veiligheid van de normale burger. Uiteindelijk heeft het ook weinig tot geen effect op de beschikbaarheid van marihuana, die zou hooguit wat in prijs fluctueren. Legaliseren of door de overheid gecontroleerde teelt zou een oplossing kunnen zijn. Alleen is dat erg moeilijk aan het buitenland te verkopen. Dus daarom vrees ik dat er weinig aan de situatie zal veranderen.


  Maak melding

 7. Volgens het CDA (het cabinet) zijn wietgebruikers agressief en zorgen voor veel overlast met name in de binnen stad.
  Daarnaast is volgens het CDA het gebruik van Wiet slecht voor de gezondheid en is het zwaaaaaarrrr verslavend.

  Bron : trimbos instituut

  In het kort
  Alcohol is na koffie en thee de meest gebruikte drug in Nederland. Het is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn en jenever maar ook in mixdranken en shooters. Het gebruik en de verkoop van alcoholhoudende dranken is legaal. De verkoop van zwak-alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 16 jaar is verboden. Voor sterke drank geldt een minimum leeftijd van 18 jaar.
  ⤢Verslavend? Bij sociaal gebruik kan er sprake zijn van matige geestelijke afhankelijkheid, bij intensief gebruik van grote geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.
  ⤢Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja.
  ⤢Effecten korte termijn: Verdovend en ontremmend, aantasting beoordelings- en reactievermogen, sentimentaliteit, agressie, zelfoverschatting, onverschilligheid, aantasting van motoriek en spraak.
  ⤢Gevolgen lange termijn: Ernstige schade aan de lever, hersenen, hart en maag bij overmatig gebruik.
  ⤢Belangrijk: Gevaar bij combinatie met andere middelen (slaapmiddelen en opiaten).

  Hasj en weed zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis. In het Nederlands noemen we de plant hennep.
  Hasj en weed worden meestal vermengd met tabak en dan met één of meer vloeitjes tot een sjekkie gerold: een stickie of joint. Het roken heet blowen. Er zijn ook mensen die hasj en weed in het eten verwerken, meestal in taart of ‘space-cake’.
  ⤢Verslavend? Bij intensief gebruik kan lichamelijke afhankelijkheid optreden. Geestelijke afhankelijkheid komt voor.
  ⤢Steeds meer nodig voor zelfde effect? Nee.
  ⤢Effecten korte termijn: Ontspannend, versterkt gevoelens, vermindering concentratie- en reactievermogen, verandering zintuigelijke waarneming. Bij hogere dosering angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.
  ⤢Gevolgen lange termijn: Schade aan ademhalingsorganen, kanker (bij roken).
  ⤢Belangrijk: Bij combinatie met alcohol worden effecten van alcohol versterkt. Kans op een te hoge dosering bij het eten van ‘space-cake  Maak melding

 8. Alleen is dat erg moeilijk aan het buitenland te verkopen. Dus daarom vrees ik dat er weinig aan de situatie zal veranderen.

  Tja, wat er in Amerika gebeurt is niet aan ons te verkopen, dus ik zou zeggen, negeren wat ze ervan vinden. Klinkt kortzichtig, maar NL mag best meer zijn eigen weg bevaren, vind ik. Als Balkenende wat zou zeggen over de wapenhandel in de US, trekt Bush zich daar ook geen moer van aan…. :'(


  Maak melding

 9. Ik ben het volledig met je eens Ghehe. Alleen zie ik dat als enige steekhoudend argument om het niet door te laten gaan. De rest van de argumentatie is (oa CDA) achterhaald en onjuist.


  Maak melding

 10. @john, sorry maar waar jij een over verhitte pan was, er waren daar ook wel degelijk groene planten, ben erbij in de buurt geweest en heb het geroken hoor.
  ;D 😀 >:(


  Maak melding

 11. als hier nu ook weer groene plantjes in de buurt waren, dan moet daar nu en per direct strenger en agressiever tegen opgetreden worden, want de stroom die gejat wordt betalen wij met zijn allen extra. Dus oprollen svp 🙂 😉 😀


  Maak melding

 12. Goed en verhelderend stuk Jeffrey! Maar dit klopt natuurlijk niet: Volgens het CDA (het cabinet). Reken er maar op dat CDA, CU en vooral PvdA heel anders over softdrugs denken. Zo hoorde ik net ook (een voor mij erg) aansprekend interview met Herema (?) wethouder PvdA in Mokum over “Kraken”.

  Dit al doorgemailed naar http://www.cda.nl, een beetje politieke partij reageert altijd 😛


  Maak melding

 13. @Be, sorry, maar ik ben geen oververhitte pan. Ik heb ook niet gezegd dat er geen hennepkwekerij was. Wat ik heb gezegd is dat de oorzaak van de brand achter Cabral NIET de hennepkwekerij was, maar WEL een oververhitte frituurpan. Graag zorgvuldiger lezen voor je reageert.

  P.S. je hebt hopelijk toch alleen maar geroken en niet geïnhaleerd??? ;D


  Maak melding

Reageer